Edukacija mladih filmskih autora i lokalne publike na 11. Bašta Festu

Art Box portal //

Na ovogodišnjem Bašta Festu, koji se od 4. do 7. jula održava u Bajinoj Bašti, biće održan peti Bašta Pitch, radionica namenjena mladim filmskim autorima i producentima za prezentaciju projekata za kratki igrani film. Ovo je prvi korak i priprema za dalje prezentacije njihovih radova, koje ih čekaju tokom čitave karijere u procesu finansiranja filma.

Basta Fest_foto: Milena Arsenić

Izabrani projekti

Od prijavljenih kandidata izabrano je pet projekata. Reditelji i producenti iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u višednevnom radu sa mentorima proći će kroz pripremu za završni pič (prezentaciju). Poslednjeg dana festivala se bira pobednik, a glavna nagrada je novčana, za početak rada na ovom projektu. Deset učesnika će raditi sa mentorima: producentom Milanom Stojanovićem i rediteljem Raškom Miljkovićem.

Žiri koji će izabrati pobednika Bašta Pitcha čine reditelji Mina Đukić, Radivoje Raša Andrić i umetnička direktorka festivala Maja Šuša.

Peti Bašta Pitch

Učesnici petog Bašta Pitcha su:  „Oblak u pantalonama” – reditelj Jovan Ilić, producentkinja Katarina Bugarin (Srbija);  „Jebeš suzu u oku, pusti je niz obraz” – rediteljka Sara Radulović, producent Rastko Stojanović (Srbija, Crna Gora);  „Nikola, Nikola” – reditelj Leon Ristov, producentkinja Angela Dimeska (Severna Makedonija);  „Trešnje” – reditelj Balša Leković, producentkinja Aleksandra Kočijašević (Srbija, Crna Gora); i  „Vera večna” – reditelj Adem Tutić, producentkinja Tamara Tomašević (Srbija).

Edukacija mladih utora i publike

Osim edukacije mladih filmskih autora, festival posvećeno radi i na edukaciji mlade lokalne publike. Pre početka festivala, za srednjoškolce iz Bajine Bašte biće održan program “Ko je ko – zanimanja na filmu i pozorištu” u okviru koga će producenti Milan Stojanović i Jelena Knežević predstaviti filmska i pozorišna zanimanja, i uputiti mlade u mogućnosti i opcije rada u ovim oblastima.

Bašta Fest je od svog nastajanja u komunikaciji sa mladom lokalnom publikom, pa je tokom godina otkriveno da ima puno mladih zainteresovanih za rad na filmu ili u pozorištu, koji nisu bili u prilici da se edukuju i informišu o ovim zanimanjima. Na ovaj način Bašta Fest želi da im približi studiranje i rad u ovim oblastima i podstakne mlade da se bave kulturom.