Besplatne filmske projekcije Slobodne zone u 50 mesta u Srbiji

Art Box portal //

Tradicionalna, prolećna filmska Turneja Slobodne zone, koja će besplatno predstaviti sedam najzapaženijih ostvarenja sa prošlogodišnjeg festivala, uključujući i dobitnika Srebrnog lava u Veneciji, „Zlo ne postoji”, i Srebrnog medveda u Berlinu, „Crveno nebo”, obići će do kraja juna preko 50 mesta u Srbiji.

Zlo-ne-postoji-3-FOTO-2023-NEOPA-Fictive.jpg
Zlo-ne-postoji-3-FOTO-2023-NEOPA-Fictive

Program je počeo 18. marta projekcijama u Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo i Biblioteci „Sarvaš Gabor” u Adi, a posetiće i ovogodišnju nacionalnu prestonicu kulture Užice, zatim Zaječar, Guču, Zrenjanin, Kučevo, Bor, Lazarevac, Rumu, Ivanjicu, Požarevac, Kanjižu, Brus, Jagodinu, Kraljevo i mnoga druga mesta. Prvi put ove godine u kalendaru turneje naći će se i Vlasotince. Ceo program dostupan je ovde.

Turneja Slobodne zone jedan je od najobimnijih poduhvata decentralizacije filmskog sadržaja u našoj zemlji, sa ciljem stvaranja i negovanja filmske publike van velikih kulturnih centara.

Ta misija traje skoro od samog nastanka festivala – koji se svakog novembra održava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu – kako bi deo glavnog programa stigao i pred gledaoce u manjim sredinama i pružio im užitak gledanja pokretnih slika na velikom platnu.

Promo trejler: https://youtu.be/LXlZswPBjbE

Ove godine na repertoaru turneje je sedam filmova, među kojima i osvajač Srebrnog lava – Velike nagrade žirija u Veneciji, „Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija, kojim je i otvoren 19. Festival Slobodna zona u rasprodatoj Velikoj sali MTS dvorane. Film prati oca i ćerku iz jednog seoceta nedaleko od Tokija čiji životi bivaju uzdrmani odlukom velike firme da usred okolne šume izgradi luksuzni kamp.

Zlo ne postoji – trejler: https://youtu.be/xW_5mXz4yLk

Novo ostvarenje uglednog nemačkog autora Kristijana Pecolda, „Crveno nebo”, nagrađeno je Srebrnim medvedom – Velikom nagradom žirija u Berlinu i Zlatnim tornjem na Paliću. Reč je o komediji-melodrami koja prati četvoro mladih ljudi u jednom letnjikovcu na Baltičkom moru.

 Crveno nebo – trejler: https://youtu.be/c0Jhaqcrjp4

Na programu su i neki od nagrađenih filmova 19. Slobodne zone.

Posebno priznanje u Međunarodnoj selekciji pripalo je ostvarenju „Neizbrisiva sećanja” Maite Alberdi, o starijem bračnom paru iz Čilea koji se, uz nežnost i smisao za humor, bori sa Alchajmerovom bolešću.Film je nominovan za Oskara za najbolji dokumentarac i nagrađen je Gojom (španski Oskar) za najbolje iberoameričko ostvarenje.

„Rana oklevanja” turskog autora Selmana Nadžara dobio je nagradu Human Rights u okviru selekcije Horizonti Balkana. U glavnoj ulozi je mlada žena advokat koja se suočava sa moralnim dilemama, prinuđena da donese teške odluke sa potencijalnim posledicama i po druge ljude.

Rana oklevanja – trejler: https://youtu.be/WTKqyyPQhuY

Najbolji film selekcije Prva dva koraka, „Sokolovo jezero” Šarlot le Bon, priča je o stidljivom tinejdžeru koji na raspustu upoznaje stariju neustrašivu devojčicu, zbog koje će biti spreman da prevaziđe svoje najgore strahove.

Publika će imati prilike i da se upozna sa fascinantnim životom ikone američke folk muzike Džoan Baez u dokumentarcu „Džoan Baez: Ja sam buka”, kao i sa dosad neviđenim prizorima iz života holandskog stanovništva s početka 20. veka u filmu „Draga Fiona”.

Turneju Slobodne zone je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.