EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD: IZLOŽBA I MAGAZIN

Art Box portal //

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES NOVI SAD, izložba kustoskinje Sanje Kojić Mladenov i Sabine Klemm, u organizaciji nemačkog instituta ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), realizovana je u Novom Sadu od 26.11.2021. do 27.02.2022. godine u saradnji sa  Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Gete-Institutom u Srbiji kao deo zvaničnog programa Novi Sad EPK 2022. Prateći segment novosadske izložbe je i specijalno izdanje magazina EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD koji su uredile kustoskinja Sanja Kojić Mladenov i književnica Ljiljana Maletin Vojvodić iz Novog Sada.

Performans Ivane Ivković NO ONE IS LOST. EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES, MSUV, Novi Sad © Art Box portal

Kustosirana od strane Sabine Klemm i Sanje Kojić Mladenov, putujuća internacionalna izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES istražuje trenutnu društvenu i političku situaciju u Evropi i ideju evropskog identiteta. Projekat ifa instituta (Institut für Auslandsbeziehungen) EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES fokusira se na manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno u jugoistočnoj i istočnoj Evropi. To su tzv. poluperiferije i mesta različitosti koja često igraju samo sporednu ulogu u mnogim međunarodnim teorijskim diskursima i izložbenim praksama.

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES, MSUV, Novi Sad  © Art Box portal

Novi Sad (Újvidék, Nový Sad, Neusatz [na Dunavu], Neoplanta), drugo odredište EVROVIZION projekta, među prvim je gradovima van Evropske unije koji je proglašen za Evropsku prestonicu kulture i tako je postao jedan od 60 gradova koji su poneli ovu titulu, negujući bogatstvo različitosti i interkulturalnost.

Glavna ideja programskog narativa „Za nove mostove” imala je za cilj da se Novom Sadu ostave čvrsti legati koji unapređuju kulturni život grada: novi programi, novi procesi, angažovani ljudi (građani, kulturne institucije, udruženja, organizacije, umetnici) i novi prostori za kulturu. Upravo zato je i vizija projekta bila: „Početak novog. Sada!”.

EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD magazin © Art Box portal

Magazin EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD (januar, 2023.) uredile su kustoskinja MSUV Sanja Kojić Mladenov i novosadska književnica Ljiljana Maletin Vojvodić a na izložbi EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD učestvovali su sledeći umetnici: Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Selma Selman, Emilija Škarnulytė, Slavs and Tatars, Adnan Softić, Maria Tsagkari. Novosadsku izložbu je otvorio performans Ivane Ivković NO ONE IS LOST.

Ova višegodišnja putujuća izložba će biti otvorena u 12 gradova evrope a navedenim umetnicima će se, na svakoj od 12 stanica izložbe, pridružiti i lokalni umetnici koji će sa njima nastaviti turneju i na taj način menjati i samu izložbu, zahvaljujući tome što će otvarati nove teme i postavljati nova pitanja. Tako će na poslednjoj stanici izložbe u u Berlinu možda biti predstavljena i Evropa drugačija od one uobičajene i očekivane.

EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD magazine © Art Box portal

Cilj izložbe EVROVIZION.CROSSING STORIES jeste da ukaže na trenutni sociopolitički poredak i osvetli specifične impulse različitih prostora kako bi se generisao kontinuirani razvoj prostora za dijalog. Zato je naziv izložbe EVROVIZION konstruisan od sličnih, a ipak različitih reči iz različitih jezika (Eurovisione/ Evrovizija/ Евровизия ) što predstavlja fuziju potencijalnog jedinstva; slobodnu verziju mogućeg zajedništva.

Partneri u projektu: Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), Štutgart; i Goethe-Institut u Srbiji, Beograd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.