FINALISTKINJE PROJEKTA „NFT FOR WOMEN”

Priredio Art Box portal //

Globalna tema ovogodišnjeg Osmog marta, kako se navodi u objavi Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, istražuje na koji način tehnologija i inovacije doprinose rodnoj ravnopravnosti. Pilot projekat „NFT for Women” koji  MSURS sprovodi u sаradnji sa UN Women u BiH u potpunosti kombinuje ova dva principa. Jedan od glavnih ciljeva projekta je osnaživanje žena u umetnosti i digitalnim tehnologijama koje otvaraju vrata za ulazak umetnica na novo tržište sa velikim ekonomskim potencijalom.

Foto: promo, PR Služba MSURS

Lejla Ahmedspahić, Melisa Ahmetović, Maja Dodig, Edita Gazibara, Maja Halilović, Aleksandra Ivanković, Andrea Krnetić, Marina Krsmanović, Ivana Kurešević, Radmila Lizdek, Ana Lukenda, Jelena Medić, Danijela Mihić, Željka Momirov, Borjana Mrđa, Željka Paić, Nastasija Puhalo, Edina Selešković, Amila Šarić i Alisa Teletović svojim radovima čine deo prve NFT kolekcije u BiH.

Javni poziv za umetnice svih starosnih dobi u BiH, koje su želele da svoju umetnost plasiraju u okviru NFT tržišta, bio je otvoren od 1. decembra 2022. do 30. januara 2023. godine. Nakon zatvaranja Javnog poziva, stručni žiri je izabrao dvadeset umetnica sa po jednim umetničkim radom koji će biti transformisani u NFT.

Petočlani stručni žiri radio je u sastavu: Marin Ivanović, istoričar umetnosti i upravnik Sveučilišne galerije u Mostaru (predsednik žirija), Dragana Brkić Hodak, viša kustoskinja Umjetničke galerije BiH Sarajevo, Miljan Vuković, umetnik i direktor Kulturnog centra Trebinje, Žana Vukičević, viša kustoskinja MSURS i Sarita Vujković, muzejska savetnica i direktorka MSURS.

Izabrani originalni radovi biće trajno pohranjeni u depou Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Transformacijom umetničkog rada u digitalni token, kako to u MSURS ističu, prelazi se sa analogne na digitalnu formu čime se menja vrednosna struktura u kojoj originalni rad više nema raniju tržišnu vrijednost jer prelazi iz analognog u digitalni oblik.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.