Gimme Shelter: večeras počinje 16. KROKODIL

Art Box portal //

Danas, u prostoru ispred Muzeja Jugoslavije, počinje 16. KROKODIL – Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju, pod sloganom Gimme Shelter. Ovaj kultni festival posvećen književnosti, umetnosti i društvenom aktivizmu, čiji ovogodišnji naziv referiše na istoimenu pesmu Rolingstonsa i doživljaj aktuelnog društvenog konteksta, u kojem, hteli to ili ne, učestvujemo, traje do 23. jula a u Beograd ponovo dovodi značajne domaće regionalne književnike i književnice i javne ličnosti, kao i poznate evropske pisce.

KROKODIL_plakat

Šta nas očekuje na ovogodišnjem KROKODILu?

Šesnaestu godinu zaredom posetioce KROKODILa očekuju tri bogata celodnevna programska dešavanja: uzbudljiv prepodnevni i popodnevni program u Debatnoj, Dečijoj i Chill Out Zoni, kao i večernji literarno-muzički šou na glavnom stejdžu.

Matijas Enar stiže iz Francuske, Arnon Grunberg iz Holandije, gost festivala je i iračko-finski autor Hasan Blasim kao i  poznati književnik i prevodilac iz Ukrajine, Andrija Ljubka. 

Na KROKODILovoj sofi ove godine gostuju rok-fotograf Brajan Rašić, istoričarka Dubravka Stojanović i glumac i pisac iz Sarajeva Feđa Štukan.

Pripovedni feministički festival PičPrič koji vodi Rumena Bužarovska predstaviće u nedelju 23. juna od 19 sati storiteling u najnovijem i neočekivanom vidu.

Na KROKODILovoj bini će se tokom tri večeri, od 21. juna do 23. juna, smenjivati  Nađa Petrović, ljubimac KROKODILove publike Marko Tomaš, Faruk Šehić, Filip Grujić, Nikola Madžirov i Dora Šustić.

KROKODIL_plakat

Pored večernjeg literarno-muzičkog programa na glavnoj bini, koji vode – Mima Simić i Daško Milinović, prepodnevni i popodnevni program odvijaće se u Debatnoj, Dečijoj i Chill Out Zoni.

Za muzičke nastupe zaduženi su Duda BuržujkaJelena Petošević i Ane Paška, a KROKODIL festival, pored food-courta i KROKODIL Cafea and Deli šanka, uz DJ setove, nudi i kreativne i edukativne programe za pripadnike svih generacija.

Dnevni programi u Dečijoj, Debatnoj i Chill Out zoni

Zajedno s najmlađim gostima od 2 do 14 godina u Dečijoj zoni realizuju se raznovrsni radioničarski programi koje vode gosti-predavači poput književnice za decu Jasminke Petrović, Dese Muck iz Slovenije, Merce Gali iz Španije, Arianne Papini iz Italije, Cirkusfere, Marine Čabrilo, Svetozara Stevina iz Novog Sada te Marije Trkulje u cilju razvijanja mnogobrojnih znanja, od kreativnog stvaralaštva preko umetnosti veza, pet-terapije i cirkuskih veština. U okviru ove zone odigraće se i pozorišne predstave na otvorenomŠumska bajka i Princeza na zrnu graška koje izvodi Putujuće pozorište Ćira.

U okviru Debatne zone premijerno će se dogoditi B2B susreti srpskih, regionalnih i međunarodnih izdavača pod nazivom Meet me in Belgrade, vodiće se razgovori Jedan na jedan s nekim od najistaknutijih autora iz večernjeg programa, gledaće se dokumentarni film Ukradena deca Ukrajine, razgovaraće se o budućnosti književnih i prevodilačkih rezidencija ali i o skrivenim uticajima na porast nasilja u našem društvu kroz seriju Zašto kažeš ljubav a misliš na rat?, debatovaće se i o građanskim pravima danas u Srbiji, medijskoj pismenosti, dezinformacijama i pokušajima promene naše osnovne kognitivne svesti putem različitih medija ali i o pozorišnom novitetu/staritetu – formatu scenskog čitanja dramskog teksta.

KROKODIL festival stoga, ispred Muzeja Jugoslavije, očekuje odrasle posetioce  s decom, članovima porodice, prijateljima i/ili kućnim ljubimcima. „I obavezno ponesite svoje omiljeno ćebence kako biste piknikovali zajedno s nama u hladovini parka i uživali u besplatnim dnevnim programima. Ujedno ne zaboravite da na vreme obezbedite za sebe i svoje najmilije ulaznicu za sve tri nezaboravne junske večeri na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije uz miris lipa i još jedno druženje s ništa manje nego spektakularnom selekcijom spisateljica, pisaca, muzičarki i drugih KROKODILovih gostiju“, ističu organizatori Festivala KROKODIL Udruženje KROKODIL.

Ulaznice

Ulaznice je neophodno obezbediti samo za večernje programe!

Ulaznice su u prodaji od ponedeljka 20. maja putem linka: https://new.gigstix.com/event/xvi-festival-krokodil-beograd-jun-2024/ kao i u KROKODILovom centru (Karađorđeva 43, ulaz sa malih stepenica) od ponedeljka 27.  svakog radnog dana od 10 do 20 sati.

Festival su pomogli: Evropska Delegacija u Srbiji, Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, ERSTE Stiftung, Terre Solidaire, Heinrih Boll Stiftung, Evropska kulturna fondacija, Kvinna Till Kvinna, Evropska Unija kroz podršku projektu READ, Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa koji kofinansira projekte LitUp i Ulysses Shelter.

Programski partneri: Muzej Jugoslavije, Booka, Beogradski centar za ljudska prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published.