GRAN PRI 57. BITEFA ZA #JEANNE U REŽIJI ANJE SUŠE

Piše: Ljiljana Maletin Vojvodić //

Predstava # Žan (#Jeanne) u režiji nekadašnje selektorke Bitefa Anje Suše osvojila je ovogodišnji Gran pri „Mira Trailović“. „To je bogato pozorišno iskustvo koje pleni svojom kompleksnošću. Reč je o bajci o klasama, herojima i revolucijama, o kapitalizmu i apokalipsi, koja se kreće kroz registre istorije, kroz fantaziju, sećanje, samokritiku i proricanje sudbine“, navodi se u obrazloženju žirija kojem je predsedavala dr Ana Vujanović. Pored nje žiri su činili i dramski pisac i pozorišni reditelj Žoris Lakost, glumica i profesorka glume Nataša Barbara Gračner, likovni i umetnik performansa Siniša Ilić i dramaturškinja festivala Viner Festvohen Iris Rafetzider.

# Jeanne. Foto Markus Garder

Predstava #Jeanne nastala u produkciji Švedskog gostujućeg pozorišta Riksteatern i Kraljevskog dramskog pozorišta Dramaten, rađena je prema drami Crna kutija za kraj svijeta Ivane Sajko, hrvatske književnice, dramaturškinje i pozorišne rediteljke koja već duže vreme živi i radi u Berlinu.

Savremenim teatarskim jezikom, distopijski, (samo)kritično i (samo)ironično #Jeanne propituje temu heroizma u kontekstu današnjeg sveta i reinterpretira narativ o Jovanki Orleanki koja se, u verziji Ivane Sajko i Anje Suše, bori protiv socijalne nejednakosti i uznemirujuće ekološke nebrige.

# Jeanne. Foto Markus Garder

Žan pokušava da pređe zaleđeno jezero koje deli dva sveta, dve klase, luksuzne vile i bazene na severnoj obali i soliter s pokvarenim liftom koji je metafora za južnu. Njen pokušaj završava se neuspehom. Ona je u ovom komadu mrtva a sećanje na nju čuva internet.

Iako se u predstavi Anje Suše mogu pronaći aspekti tipični za savremeno švedsko (skandinavsko) društvo (aluzija na mladu klimatsku aktivistkinju Gretu Thunberg, elementi scenografije podsećaju na švedski kontekst) u kojem, uprkos velikim promenama i ekonomskim razlikama, i dalje postoji koncept opšteg dobra i jednakosti (lagom) i prilično razvijena ekološka svest, predstava se može čitati i u širem kontekstu budući da su globalna nejednakost i klimatska kriza sveprisutni. Kao i arhetipsko pitanje heroizma i žrtvovanja (mladih) žena te dilema da li je ono potrebno i šta (i kome) znači u savremenom kontekstu.

# Jeanne. Foto Markus Garder

Anja Suša već duže vreme uspešno radi u Švedskoj, a ova predstava postavljena je u Kraljevskom nacionalnom pozorištu koje poslednjih godina predstavlja i eksperimentalne predstave u alternativnim prostorima. Vizuelni predložak čine radovi vizuelne umetnice Biljane Đurđević, a pored švedskog jezika u tekstu se pojavljuje i engleski zahvaljujući seriji Planeta Zemlja Dejvida Atenboroa. Muziku uživo izvodi Ade Humonen koji vodu koristi kao instrument.

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“, za izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti, dodeljen je predstavi „Zbogom, Lindita“ Marija Banušija. Mario Banuši dobitnik je i nagrade lista Politika za najbolju režiju.

Bitef promo

Nagradu publike dobila je opera-performans „Sunce i more“ autorki Rugile Barzžukaite, Vaive Grainite i Line Lapelite. Publika je litvansku produkciju nagradila srednjom ocenom 4.61.

Foto: Art Box portal

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.