Izložba fotografija Margite Stefanović: Magi — Kad krenem ka

Piše: Sara Stojev //

Na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, 25. aprila je otvorena izložba fotografija Magi — Kad krenem ka. Događaj koji je Beograđane okupio na Kalemegdanu organizovan je povodom 60. godina postojanja Doma Omladine, beogradske ustanove koja baštini i promoviše rok muziku. Margita Stefanović, poznatija kao Magi, jedno je od prvih velikih imena domaće rok scene, pa tako i njene fotografije, koje su stvorila neka od velikih imena srpske fotografske scene, čine opus dostojan ovakvog povoda. Autori izložbe su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić a na izložbi je predstavljeno 113 fotografija čiji su autori Goranka Matić, Srđan Vejvode, Goran Vejvode i Aleksandar Kujučev. Otvaranje izložbe propraćeno je nastupom Natalije Nataleé Rajković i DFhor-om pod vođstvom Bojane Vunturišević. Izložba će biti otvorena do 25. maja 2024. godine.

Mnoge fotografije prvi put su predstavljene javnosti, dajući nam novi uvid u život i karijeru ove umetnice, od perioda pre njenog ulaska u grupu Katarina II 1982. godine, do poslednjeg albuma slavne Ekatarine VelikeNeko nas posmatra iz 1993. godine. Kako se ove godine obeležava tačno 40 godina otkad se pojavio album Katarina II (ZKP RTLJ, 1984), na kome se Margita predstavila publici, i jedini put nastupila kao vokal u pesmi Kad krenem ka, Dom Omladine je imao još jedan povod za izbor njenih fotografija kao teme događaja.

Foto_Sara Stojev

Izložba hronološki predstavlja Magi, od 1981. godine i njenih studentskih dana, preko početaka u rok sastavu Katarina II, pa sve do vrhunca njene karijere klavijaturistkinje u grupi EKV. Pored dokumentarnog, izložba ističe rad najznačajnijih fotografa naše scene i njihovog rada i viđenja umetnice koja je pripadala drugoj generaciji novog talasa u Beogradu.

Foto_Sara Stojev

Margita Magi Stefanović (1959— 2002), klavijaturistkinja u grupi Katarina II i Ekaterina Velika, završila je arhitekturu, a bila je i školovana pijanistkinja. Ostala je upamćena po svojoj lepoti, karakteru i talentu, a tragična i rana smrt dovela je do mitologizacije njene ličnosti i života. Posle više od dvadeset godina, Beograđani pamte i prepričavaju trenutke koje su delili sa Magi, u pokušaju da svetu koji je nije upoznao dočaraju njen značaj.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.