Izložba „Zdravko Pečar – (AUTO)PORTRETI” otvorena u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

Art Box portal //

Izložba „Zdravko Pečar – (AUTO)PORTRETI” otvorena je u subotu, 25. maja na Dan Afrike u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Izložba posvećena Zdravku Pečaru organizuje se povodom trideset godina od smrti osnivača Muzeja afričke umetnosti, ali i istaknutog revolucionara, novinara, diplomate i istraživača afričke kulture i istorije. Kustosi izložbe su dr Nemanja Radonjić, Emilia Epštajn i Ana Knežević.

„Zdravko Pečar – (AUTO)PORTRETI”, otvaranje_foto_ MAU

Emilia Epštajn, kustoskinja izložbe je na otvaranju rekla: „Radeći na ovoj izložbi bili smo poneseni novim aspektima ličnosti Zdravka Pečara, a on ih je, u toku svog života, imao zaista mnogo. Važno je gajiti sećanje na ljude koji su – poput njega – rizikovali svoju udobnost, često i društvenu poziciju, pa čak i život, boreći se za iskrene vrednosti i velike ideale poput pravednosti, saosećanja, jednakosti i solidarnosti sa narodima sveta”. Epštajn se posebno zahvalila i institucijama poput Filozofskog fakulteta u Beogradu, kolegama iz Istorijskog muzeja Srbije, Arhiva Jugoslavije, Muzeja Jugoslavije, kao i saradnicima iz Narodne biblioteke koji su pomogli realizaciju ove izložbe.

Istoričar dr Nemanja Radonjić, na otvaranju izložbe je govorio o izložbenoj postavci ali i o bogatstvu delovanja Zdravka Pečara: „Pečar je bio čovek svog vremena, akter i svedok istorijskih događaja, prelomnih trenutaka poput Drugog svetskog rata, antikolonijalne revolucije, stvaranja socijalističke, nesvrstane Jugoslavije. On je bio arhivista, ali i istoričar svog vremena ali je bio i veoma sistematičan i ostavio nam je svojevrsne “(auto)portrete” koje danas prikazujemo. Uspeo je da sačuva ogromnu dokumetaciju, fotografije i lične stvari, a neke od njih smo sada prvi put izložili. Jedan od ključnih predmeta ove izložbe je i puška koju je doneo iz rata u Alžiru i koja je sada prvi put u istoriji izložena”. Radonjić je istakao da je Pečaru Afrika bila najveća ljubav i da je novim generacijama ostavio zadatak da nastave dalje njegovim stopama u istraživanju kako Afrike, tako i Bliskog istoka ali i Jugoslavije. Zdravko Pečar je “ostavio neizbrisiv trag i primer kako jedan čovek može biti akter velike stvari kao što je prijateljstvo sa jednim čitavim kontinentom, Afrikom,” zaključio je Radonjić.

Profesor dr Milan Ristović se publici obratio rečima: „Da nije bilo Zdravka Pečara i njegove ljubavi prema Africi možda ne bi bilo ni ovako veličanstvenog muzeja. Ono što ovaj muzej izdvaja od onih u Evropi jesu načini na koje su predmeti dolazili u te velike zbirke – ti predmeti su simboli osvajanja i moći, neka vrsta ratnog plena. Ovaj, beogradski muzej nije takav i on je rezultat posvećenosti jednog neobičnog čoveka koji je imao dinamičan život. Njegova biografija je primer da je vreme iza nas iznedrilo izuzetne ljude koji su bili sposobni za velike poduhvate. Ova izložba može da nas podstakne da razmišljamo kako o tom vremenu i tadašnjim događajima, ali i o tome šta se danas dešava u tim istim prostorima u kojima se on kretao”.

Tokom izložbe publika će imati priliku da pogleda i portret Zdravka Pečara, rad njegovog prijatelja,  slikara Miće Popovića, a koji su iz porodične kolekcije ustupile njegova supruga Jasmina i ćerka Marija.

Prvo javno vođenje kroz izložbu koje će voditi Nemanja Radonjić i Luka Savčić biće održano u nedelju, 26. maja u 13 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.