#JEANNE U REŽIJI ANJE SUŠE / 57. BITEF

Piše: Ljiljana Maletin Vojvodić //

Nekadašnja selektorka Bitefa Anja Suša na 57. Bitef  se vratila predstavom #Žan (#Jeanne) koju je 9. oktobra u Pozorištu na Terazijama publika nagradila dugim aplauzom. Komad je nastao u produkciji Švedskog gostujućeg pozorišta Riksteatern i Kraljevskog dramskog pozorišta Dramaten a rađen je prema drami Crna kutija za kraj svijeta Ivane Sajko, hrvatske književnice, dramaturškinje i pozorišne rediteljke koja već duže vreme živi i radi u Berlinu.

# Jeanne. Foto Markus Garder

Savremenim teatarskim jezikom, distopijski, samokritično i (samo)ironično, propituje se tema heroizma u kontekstu današnjeg sveta i reinterpretira narativ o Jovanki Orleanki koja se, u verziji Ivane Sajko i Anje Suše, bori protiv socijalne nejednakosti i uznemirujuće ekološke nebrige. Žan je u ovom komadu mrtva a sećanje na nju čuva internet. Ona je pokušala da pređe zaleđeno jezero koje deli dva sveta, dve klase, onu na severnoj obali sa luksuznim vilama i bazenina, i onu na južnoj koju predstavlja soliterom s liftom u kvaru.

Iako se u predstavi Anje Suše mogu pronaći aspekti tipični za savremeno švedsko (skandinavsko) društvo (aluzije na mladu klimatsku aktivistkinju Gretu Thunberg, elementi scenografije) u kojem uprkos velikim promenama i ekonomskim razlikama i dalje postoji koncept opšteg dobra i jednakosti (lagom) i prilično razvijena ekološka svest, predstava se može čitati i u širem kontekstu budući da su globalna nejednakost i klimatska kriza sveprisutni. Kao i arhetipsko pitanje heroizma i žrtvovanja (mladih) žena te dilema da li je ono potrebno i šta (i kome) znači u savremenom kontekstu.

Anja Suša već duže vreme uspešno radi u Švedskoj, a ova predstava postavljena je u Kraljevskom nacionalnom pozorištu koje poslednjih godina predstavlja i eksperimentalne predstave u alternativnim prostorima. Vizuelni predložak čine radovi Biljane Đurđević, a pored švedskog jezika u tekstu se pojavljuje i engleski zahvaljujući Planet Earth seriji Davida Attenborougha. Muziku uživo izvodi muzičar Ade Humonen koji vodu koristi kao instrument.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.