JAVNIM ČITANJEM TEKSTA ,,UROTNIK“ POČEO 15. FESTIVAL KROKODIL

Priredio Art Box portal //

U u prepunoj bioskopskoj sali Kulturnog centra Beograda 15. juna 2023. otvoren je petnaesti po redu festival KROKODIL pod sloganom ,,Prostori slobode“. Nakon kratkog osvrta na prethodnih petnaest godina, Vladimir Arsenijević i Milena Berić iz KROKODILa najavili su ovogodišnji program, koji pored glavnog, večernjeg programa ove godine pruža bogat dnevni sadržaj u tri zone: pop, debatnoj i dečijoj i gejming.

Izvor fotografije i autorska prava: Festival Krokodil

Pošto su publiku ukratko obavestili o predstojećim aktivnostima i pozvali je da se pridruži istima, Vladimir i Milena su najavili program večeri – čitanje dramskog teksta ,,Urotnici“ koji su priredili Igor Štiks i Vladimir Arsenijević. Osvrnuli su se na njegov nastanak ,,koji je potekao od ideje o zajedničkom jeziku te književnosti jednog jezika na prostorima našeg regijona, preko Deklaracije o zajedničkom jeziku, do nastanka edicije Zajednička čitaonice u kojoj se nalaze tekstovi eminentnih jugoslovenskih pisaca prošlog, ali i ovog veka“.

Na binu je pozvan i Igor Štiks, koji je publiku pozvao da poseti izložbu Lavirint 90-ih u prostoru Miljenko Dereta. On je takođe govorio o ideji Zajedničke čitaonice koja je dovela do nastanka dramskog teksta ,,Urotnici“ objedinjujući devet autora sa jugoslovenskih prostora koji su obeležili XX vek i devet njihovih tekstova, stavljajući ih u zajednički kontekst čime su Igor Štiks i Vladimir Arsenijević napravili svojevrsnu ,,književnu urotu da bi se stvorila ideja bolje budućnosti“. Kako je prvo, premijerno čitanje ovog scenarija izvedeno u decembru prošle godine u pozorištu Atelje 212, oni su naglasili da je postava koju publika gleda glumaca nova, kao i dramatizacija te da se ovaj tekst neprestano razvija. Ovime je festival zvanično otvoren i predstava je mogla da počne.

Izvor fotografije i autorska prava: Festival Krokodil

Glumačku postavku koju smo imali priliku da gledamo činili su: Svetozar Cvetković (u ulozi Bogdana Bogdanovića), Katarina Žutić (u ulogama Daše Drndić, Borke Pavićević i Svetlane Slapšak), Dejan Dedić (u ulozi Miroslava Krleže, Mirka Kovača i Predraga Matvejevića) kao i Marko Grabež (u ulogama Semezdina Mehmedinovića, Aleksandra Hemona i Danila Kiša). Režiju za ovo dramsko čitanje radio je Boris Liješević.

Jedinstvenost ovog modernog dramskog pozorišnog oblika bila je u tome što je reditelj bio gotovo podjednako aktivan član izvođenja kao i glumci, čitajući one delove u tekstu koji se odnose na opise ambijenta, situacije i slično. U sat i petnaest minuta, koliko je trajalo dramsko čitanje, publika je imala priliku da vidi svojevrsno poigravanje vremenom i prostorom, da posmatra autore, čija dela su nadaleko poznata, kao obične ljude, kako promišljaju, razgovaraju o književnosti, politici, istoriji, ali se i šale, smeju, čime su ,,spušteni na zemlju“ i izjednačeni sa čitaocima.

Tekst se sastoji iz tri dela i epiloga, a Svetozar Cvetković u ulozi Bogdana Bogdanovića vodio je ostale aktere priče, ali i publiku, kroz vremena i prostore poput Danteovog Vergilija. Bogat brojnim intertekstualnim elementima, isprepletan u vremenu i prostoru tekst i izvođenje se završava porukom da je ,,urota za sreću u gradovima literatura“ i da su pisci i njihove velike misli, ma koliko (ne)prepoznate u tom trenutku, ono što živi, a da je sve ostalo, poput politike prolazno.

Plakat festivala. Autorska prava: Festival Krokodil

Tokom „Krokodilovih“ četiri večeri do 18. juna biće predstavljeni savremeni regionalni i inostrani pisci – Bernhard ŠlinkViktor IvančićTanja ŠljivarBora ĆosićZoran PredinRadina VučetićRobert PeršićBoris BudenMirjana Drljević i drugi.

U okviru festivala „In memoriam“ je posvećen nedavno preminuloj književnici Dubravki Ugrešić (1949-2023).

Usled najavljene protesne šetnje i blokada saobraćajnica u Beogradu te činjenice da će veliki deo KROKODILove publike i organizacije učestvovati u ovoj šetnji, Krokodil obaveštava da će program festivala u subotu 17. juna ispred Muzeja Jugoslavije početi u 21h. Pozivaju sve Beograđane i njihove goste da oko 21h prošetaju do amfiteatra ispred Muzeja Jugoslavije i uživaju u nastupima Bernharda Šlinka, Mirjane Drljević, Viktora Ivančića, LPDua i drugih.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.