JUGOSLOVENSKA SVEDOČANSTVA O ALŽIRSKOJ REVOLUCIJI – ARHIVSKI OMNIBUS

Priredio Art Box portal //

U subotu, 18. marta, u 12 časova, u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu (MAU) otvara se izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus”. Izložba se zasniva na arhivskom materijalu i usmenim svedočanstvima Jugoslovena koji su aktivno pružali pomoć alžirskom narodu tokom njihove borbe za nezavisnost od francuske kolonijalne vlasti, sve do zvaničnog oslobođenja, 1962. godine. Кustoskinje izložbe su: Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Кnežević, Emilia Epštajn.

Razglednice sa prizorima iz borbe i života izbeglica. Izvor: MAU, Beograd

„Sećanja snimatelja Stevana Labudovića, službenice Crvenog krsta Maje Plavšić, jugoslovenskog ambasadora u Tunisu, Miloša Lalovića o kojem svedoči njegova supruga Borislava, pridodaju „ljudsku” notu istorijskim događajima koje često percipiramo kroz stroge hronologije i taksativno nabrajanje imena i događaja. Arhivskim materijalom, pomenutim usmenim svedočanstvima u režiji Mile Turajlić, pridružuju se i osnivači Muzeja afričke umetnosti – Zdravko Pečar, tada u ulozi ratnog dopisnika, i Veda Zagorac, na mestu atašea za štampu u jugoslovenskoj ambasadi u Tunisu“, navodi se na sajtu muzeja.

„Novinski članci, fotografije, prepiske, depeše, kao i lični mobilijari, materijalni su tragovi zanosa i posvećenosti ideji solidarne mobilizacije. U fasciklama i na beleškama koje su isti ti ljudi vodili, dnevnicima i izveštajima koje su pisali, ali i na brošurama, razglednicama, novinskim člancima i drugim papirnim formatima koje su smatrali dovoljno važnim da budu sačuvani, prepoznajemo lične klasifikacije, oblikovane sopstvenim razumevanjem događaja, koje danas nosi poseban značaj za dublje razumevanje prošlosti u savremenom trenutku“, dodaje se u obrazloženju koncepta izložbe.

Jovanka Broz i Borislava Lalović u poseti poljoprivrednom centru u dolini Međerde. Izvor fotografije. MAU, Beograd

Izložba se otvara u subotu, 18. marta, u 12 časova u Muzeju afričke umetnosti, na dan kada je 1962. godine potpisan istorijski Sporazum u Evijanu kojim je okončan Alžirski rat za nezavisnost (1954–1962) i koji označava kraj francuskog kolonijalizma u ovom delu Afrike.

Tokom celog dana, od 10 do 18 časova, ulaz u Muzej afričke umetnosti biće slobodan za sve posetioce izložbe „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus”.

Prvo vođenje kroz izložbu održaće Mila Turajlić, jedna od autorki, u nedelju, 19. marta, u 11 časova.

Realizaciju izložbe pomogli su: Crveni krst Srbije, Arhiva Filmskih novosti, Ambasada Alžira u Beogradu i Nacionalni arhiv Alžira, Arhiv Jugoslavije i Diplomatski arhiv Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Na izložbi je uključena građa iz Muzeja afričke umetnosti i privatnih arhiva porodica Plavšić-Duduković, Labudović i Lalović. Usmena svedočanstva deo su projekta „Non-Aligned Newsreels uz podršku Filmskih novosti“, režija i kamera Mila Turajlić, producent Maja Medić.

Stevan Labudović and Mila Turajlić the films director. Photo Credit Poppy

Кomplementarni program uz izložbu: projekcija dokumentarnog diptiha „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Mile Turajlić (od 13. do 22. marta u 18 i u 20.30 h, DКC) i razgovori sa autorkom u Dvorani Кulturnog centra Beograda (od 13. do 17. marta).

Više informacija na sajtu MAU: www.mau.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.