KVIR VESTERN PEDRA ALMODOVARA

Piše: Dragan Vojvodić //

Čudna strana života“ („Strange Way of Life„/„Extraña forma de vida“), kratki kvir vestern Pedra Almodovara (Pedro Almodóvar, 1949) iz 2023. godine, premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu, zatvorio je 19. Slobodnu zonu.

Almodovar s glumačkom ekipom filma Čudna strana života FOTO Slobodna zona – Promo

Itan Houk (Ethan Hawke) i Pedro Paskal (Pedro Pascal) glume dva sredovečna muškarca na suprotnim stranama zakona, sa zajedničkom emotivnom prošlošću. Njihov ponovni susret, nakon 25 godina, obnavlja njihovu obostranu seksualnu naklonost, ali se lokalni šerif (Itan Houk) nakon strasne noći provedene sa Silvom (koga glumi Pedro Paskal) pita zašto je trebalo da prođe toliko vremena do njihovog ponovnog susreta. Otkriva da razlog zbog kojeg ga Silva posećuje nije romantične prirode već pokušaj da zaštiti sina za kojeg se sumnja da je ubio ženu njegovog pokojnog brata.

Ono što ovaj vestern čini almodovarovskim, pored kvir tematike, jesu sporedni likovi i estetika koja se u tipičnom vestern ambijentu uočava u kolorističkim detaljima kostima (nastalih u saradnji s modnom kućom „Iv Sen Loran“). Na samom početku, melanholični fado u izvođenju Manua Riosa, španskog glumca, pevača i modela, uvodi nas u kvir tematiku. Naslov filma i potiče iz pesme „Extraña forma de vida“ portugalske fado pevačice Amalije Rodrigez (Amália Rodrigues).

U ovom kratkom filmu, drugom koji je španski reditelj  snimio na engleskom jeziku, uočavamo i niz drugih umetničkih referenci. Tako, u poslednjoj sceni filma, na zidu se pojavljuje slika Džordžije O’ Kif (Georgia O’ Keefe), potom zelena Silvina jakna identična je onoj koju nosi Džejms Stjuart u filmu „Vinčester 73″ i sl.

Čudna strana života FOTO Slobodna zona – Promo

Kada govorimo o inspiraciji nužno se nameće i poređenje sa američkim vesternima. Almodovar se poigrava sa žanrom koji za Amerikance prestavlja neku vrstu nacionalnog epa – mitologizovanu prošlost, poput naše usmene epike. Film je delimično i odgovor na Oskarom nagrađeni vestern „Planina Broukbek“ Anga Lija iz 2005, koji je prvobitno trebalo da režira Almodovar, što je on odbio plašeći se da neće imati dovoljno slobode u snimanju.

„Čudna strana života“ traje samo 31 minut. Reklo bi se da se završava u trenutku kada bi zaplet trebalo da preraste u rasplet, ali momenat izneverenog (gledalačkog) očekivanja još jedan je od nesumnjivih kvaliteta ovog filma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.