LIKOVNI KONKURS ZA DECU I MLADE NA TEMU „IMPRESIJE O AFRICI“

Priredio Art Box portal //

Muzej afričke umetnosti od 18. aprila do 9. juna 2023. godine organizuje likovni konkurs za decu i mlade na temu „Impresije o Africi“. Učešće na konkursu podrazumeva posetu Muzeju, obilazak izložbi sa ciljem upoznavanja sa umetnošću i kulturama Afrike i likovnu radionicu na kojoj će svaki učesnik nacrtati crtež na zadatu temu. Art Box portal donosi detaljnije informacije koje se mogu preuzeti i na zvaničnom sajtu muzeja http://www.mau.rs/.

Na konkursu mogu učestvovati grupe dece/mladih, uzrasta od 6 do 18 godina, iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, likovnih ateljea, kulturnih centara i ostalih radionica, klubova, sekcija; učešće podrazumeva grupnu posetu Muzeju u zakazanim terminima, obilazak izložbi i zatim likovnu radionicu na kojoj će svaki učesnik nacrtati crtež na zadatu temu.

Na osmom likovnom konkursu MAU, temom „Impresije o Africi“ istražujemo koje su to predstave o ovom velikom kontinentu stvorene, koje su slike utisnute, koja će nova dela nastati? Pozivamo predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, kao i likovne ateljee, kulturne centre i ostale ustanove i udruženja za decu i mlade da zakažu termine za grupnu posetu Muzeju afričke umetnosti i prateću likovnu radionicu „Impresije o Africi“. Samo oni radovi koji su nastali u okviru zakazanih termina za grupnu posetu i prateću likovnu radionicu u Muzeju učestvuju na konkursu.

Na Konkursu mogu učestvovati grupe dece/mladih, uzrasta od 6 do 18 godina, iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, likovnih ateljea, kulturnih centara i ostalih radionica, klubova, sekcija. Radovi moraju biti originalni i rađeni samostalno, nastali isključivo u Muzeju afričke umetnosti tokom organizovane radionice.

Najuspešniji crteži biće predstavljeni 24. i 25. juna na izložbi radova učesnika likovnog konkursa u okviru godišnje manifestacije „Afro festival 2023“ koja se održava u bašti Muzeja afričke umetnosti. Autore najuspešnijih radova očekuju specijalne nagrade.

Posetom Muzeju afričke umetnosti deca i mladi imaju priliku da vide izložbu „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ i stalnu postavku „Tradicionalna umetnost zapadne Afrike iz zbirke Pečar“ i da, uz razgovor sa kustosima, otkriju verovanja, priče, običaje, istorijske događaje i savremene odlike kultura različitih naroda Afrike. Tokom obilaska izložbi upoznaće neke od stilova i značenja afričkih umetničkih izraza, kao i dokumentarna svedočanstva o antikolonijalnoj borbi, a zatim će na likovnoj radionici na temu „Impresije o Africi“ u prostoru Muzeja nacrtati svoj rad: mogu izdvojiti neki detalj, određeni predmet ili više predmeta koji će činiti kompoziciju, nacrtati različite motive, dočarati afričku priču ili mit koji su čuli tokom posete Muzeju, prikazati ljude i načine života, probleme društvenih i političkih odnosa, ideale i ideje, zamišljeno ili stvarno putovanje…

Kliknite da preuzmete Poziv za učešće na Likovnom konkursu za decu i mlade „Impresije o Africi“ (2023) u PDF formatu.

Saznajte više o likovnim konkursima MAU…

Leave a Reply

Your email address will not be published.