Na šta se sveo Prvi maj – Međunarodni praznik rada

Art Box portal //

U znak sećanja na 1. maj 1886. godine i 40.000 radnika iz Čikaga koji su tražeći bolje uslove života i 8-časovno radno vreme stupili u štrajk, ovaj datum se obeležava kao Međunarodni praznik rada. Na žalost, postavlja se pitanje na koje svi znamo odgovor: Na šta se sveo ovaj datum. Mada je Međunarodni dan rada jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti, i slavi se u većini zemalja sveta, izgubio je primarno značenje.

Muzej Jugoslavije, Beograd. Foto: Art Box portal

Početak obeležavanja

Obeležavanje Praznika rada u Srbiji počelo je 1893. godine, kada su se radnici okupili u „Radničkoj kasini“ u Makedonskoj ulici, noseći crvene trake na kojima je pisalo „Proleteri svih zemalja ujedinite se!“. Obeležavanje Praznika rada bilo je zabranjivano, radnici su se suprotstavljali protestnim šetnjama, bojkotom rada i zborovima.

Godine 1945. Prvi maj je proglašen državnim praznikom a prva prvomajska parada organizovana je dve godine kasnije, 1947. godine.

Muzej Jugoslavije, Beograd. Foto: Art Box portal

Prvi maj u SFRJ

Prvi maj je bio jedan od tri najvažnija državna praznika u SFRJ. Počinjao je prvomajskim urankom, slavio se uz limenu muziku. Obeležavan je i masovnim državnim manifestacijama, vojnim paradama, okupljanjem radničkih kolektiva i studenata, nastupima kulturnih društava.

Muzej Jugoslavije, Beograd. Foto: Art Box portal

Prvi maj danas

Prvi maj je i dalje državni praznik, ali njegova ikonografija potpuno je drugačija.

Iz državne sfere praznik je premešten u privatnu i nema gotovo nikakav društveni ili javni značaj. Sveden je na slobodan dan i planove o roštiljanju (najčešće uz narodu muziku), na terasama, krovovima zgrada ili u prirodi.

Istoriji i simbolika Prvog maja danas nikoga ne interesuje.

A o tome da se 1. maj dogodio svedoče samo kolone automobila, prazne limenke piva i gomile đubreta ostavljene na lokalnim izletištima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.