Nagrade Aleksandar Lifka na 31. izdanju Festivala evropskog filma Palić

Nagrade Aleksandar Lifka na 31. izdanju Festivala evropskog filma Palić

Art Box portal //

Na 31. izdanju Festivala evropskog filma Palić, koje će biti održano od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici, tradicionalno će biti dodeljene nagrade  Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Ovogodišnji dobitnici prestižnog priznanja su glumica Anica Dobra u kategoriji domaćih stvaralaca, direktor fotografije Fedon Papamihael u kategoriji inostranih stvaralaca, i reditelj Ademir Kenović kome će biti dodeljena Regionalna Lifka.

Vizual 31. FEF Palić

Glumica Anica Dobra jedna je od najprestižnijih srpskih i jugoslovenskih glumica na evropskoj i internacionalnoj filmskoj sceni.

Fedon Papamihael, nagrađivani direktor fotografije, rođen je u Atini, a potom se preselio sa porodicom u Nemačku gde je 1982. godine završio školovanje na Likovnoj akademiji u Minhenu. Fotoreporterski rad doveo je Fedona u Njujork 1983. godine, kada je polako počeo da ulazi u svet filma. Njegov prvi kratki film, 35mm crno-beli „SPUD“ na 35mm, doneo mu je nagradu za najbolju fotografiju na Cork Film Festivalu u Irskoj. Nakon poziva Džona Kasavetesa, njegovog rođaka i kasnijeg saradnika, Fedon se preselio u Los Anđeles. Nastavio je da radi na kratkim i eksperimentalnim filmovima, ali je započeo i karijeru direktora fotografije za Rodžera Kormana, za koga je snimio sedam filmova u roku od dve godine.

Fedon u svojoj radnoj biografiji ima preko 40 dugometražnih filmova kao direktor fotografije. Među poznatim ostvarenjima na kojima je radio su “Hotel od milion dolara” Vima Vendersa, “Stranputice”, “Potomci” i “Nebraska” Aleksandera Pejna, “Identitet”, “U 3:10 za Jumu” “Hod po ivici”, “Indijana Džons i artefakt sudbine” Džejmsa Mangolda, „W” Olivera Stouna, i mnoge druge. Za rad na hvaljenom crno-belom filmu „Nebraska”, Fedon je dobio nominaciju za Oskara, BAFTA nominaciju i ASC nominaciju, kao i druga priznanja. Pored svog rada na dugometražnim filmovima, Fedon je snimao i režirao preko 100 reklama, muzičke spotove, a radio je i na televiziji. Živi u Los Anđelesu i Atini.

Ademir Kenović (Sarajevo, 1950) je bosansko-hercegovački režiser, producent i scenarista.Studirao je na Univerzitetu u Sarajevu i diplomirao engleski jezik i književnost 1976. godine. Potom odlazi u SAD gde je studirao film i umetnost na univerzitetu Denison u Ohaju. 1989. godine postavljen je za profesora na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu. Radio je na mnogim dokumentarnim i igranim filmovima, kao i obrazovnim filmovima za domaće TV stanice. Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95) režirao je i producirao brojne ratne dokumentarne filmove, među kojima je „Sarajevo: Ulica pod opsadom“ prikazan širom sveta i nagrađen BAFTA nagradom. Jedan je od osnivača „Refresh Production“ u okviru koje se bavi produkcijom i distribucijom igranih, kratkih i dokumentarnih filmova i serija. Osim produkcije i režije dugih i kratkih filmova, režirao je brojne promotivne filmove i reklame.

Režirao je filmove „Tajni prolaz” (2004), “Savršeni krug” (1997), “MGM Sarajevo” (1994), “Sarajevo – Ulice pod opsadom” (1993), “Kuduz” (1989), “Ovo malo duše” (1986) i mnoge druge.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.