OSNAŽIVANJE ŽENA U UMETNOSTI – PREZENTACIJA PROJEKTA NFT FOR WOMEN

Priredio Art Box portal //

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i kancelarija UN Women u BiH u sredu, 29. marta u 19 časova u MSURS priređuju svečanu prezentaciju 20 odabranih umetničkih radova umetnica koje su izabrane na osnovu Javnog poziva u okviru projekta „NFT for Women“ i koji su postali deo prve NFT kolekcije u BiH.

„NFT for Women“ je pilot projekat koji Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske razvija sa kancelarijom UN Women u BiH. Cilj projekta je približavanje NFT-a lokalnoj umjetničkoj zajednici i ukazivanje na značajan ekonomski potencijal ove inovacije za savremenu umjetnost i kreativne industrije. Jedan od glavnih ciljeva projekta je osnaživanje žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama koje otvaraju vrata za ulazak umjetnica na novo tržište sa velikim ekonomskim potencijalom. Upravo iz tog razloga u periodu od 1. decembra 2022. do 30. januara 2023. godine bio je otvoren javni poziv za umjetnice svih starosnih dobi koje su željele da svoju umjetnost plasiraju u okviru NFT tržišta. Nakon zatvaranja javnog poziva, stručni žiri je izabrao dvadeset umjetnica sa po jednim umjetničkim radom koji će biti transformisani u NFT-eve. Izabrani originalni radovi će biti trajno pohranjeni u depou Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Transformacijom umjetničkog rada iz fizičkog u digitalni oblik prelazi se sa analogne na digitalnu formu čime se mijenja vrijednosna struktura u kojoj originalni rad više nema raniju tržišnu vrijednost“, ističu iz MSURS.

Na svečanoj prezentaciji publika će imati priliku da se upozna sa rezultatima projekta, pogleda digitalizovane radove finalistkinja i da se upozna sa njihovim dosadašnjim radom. Kao završni deo programa biće prezentovana onlajn galerija odabranih dela sa aukcijom na kojoj će moći da učestvuju svi prisutni i time podrže osnaživanje žena u umetnosti.

Dvadeset umetnica odabranih u okviru projekta „NFT for Women“ su:

Lejla Ahmedspahić, Melisa Ahmetović, Maja Dodig, Edita Gazibara, Maja Halilović, Aleksandra Ivanković, Andrea Krnetić, Marina Krsmanović, Ivana Kurešević, Radmila Lizdek, Ana Lukenda, Jelena Medić, Danijela Mihić, Željka Momirov, Borjana Mrđa, Željka Paić, Nastasija Puhalo, Edina Selesković, Amila Šarić i Alisa Teletović.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.