Pierre Huyghe: odnos živog i neživog u muzeju Punta della Dogana

Piše: Ljiljana Maletin Vojvodić //

Jedan od danas internacionalno zapaženijih umetnika srednje generacije, Francuz Pierre Huyghe (1962), od 17. marta 2024. do 24. novembra izlaže u muzeju Punta della Dogana u Veneciji.  Izložba pod nazivom „Liminal“, koju je kreirao u saradnji sa kustoskinjom Anne Stenne, obuhvata njegove recentne radove kao i radove nastale tokom poslednjih deset godina, posebno one iz Pino (Pinault) kolekcije.

Pierre Huyghe, Liminal, Punta della Dogana. Foto: LJMV

Pierre Huyghe u svojim radovima preispituje odnos između živog i neživog. Koncipira ih kao spekulativnu fikciju — „vozilo za pristup mogućem ili nemogućem — ono što bi moglo ili ne bi moglo biti“, iz koje proističu drugi modaliteti sveta.

Pierre Huyghe, Liminal, Punta della Dogana. Foto: LJMV

Izložbom „Liminal“ Pierre Huyghe je transformisao prostor muzeja Punta dela Dogana u dinamično okruženje naseljeno širokim spektrom životnih formi, neživih predmeta i tehnologije koji se neprekidno menjaju i spajaju.

„Liminal“ nas poziva da razmišljamo i da, kako to sam Huyghe ističe, „pratimo drugu stvarnost“.

„Liminal“ propituje suodnos fakcije i fikcije. On je „nepredvidljiv ritual u kojem se generišu i koegzistiraju nove mogućnosti, bez hijerarhije ili determinizma“.

Pierre Huyghe, Liminal, Punta della Dogana. Foto: LJMV

Pierre Huyghe (1962) je rođen je u Parizu, a trenutno živi i radi u Santijagu, u Čileu. Radove realizuje u različitim medijima, od performansa, skulptura i intervencija u prostoru, do filma i video-arta. Pažnju medija privukao je izložbom na krovu Metropolitan muzeja koja je podsećala na mesto arheološkog iskopavanja. Izlagao je u Serpentin galeriji u Londonu, njujorškom Metu, na dokumentima u Kaselu, pariskom Boburu, Ludvig muzeju u Kelnu i dr. Radovi mu se nalaze u kolekcijama muzeja kao što su: MOMA, Žorž Pompidu, Solomon Gugenhajm, Tate Modern u Londonu i dr.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.