Rekonstrukcija zvezdane prašine u Beogradu

Art Box portal //

U četvrtak 16. maja u 19 sati u Dots galeriji u Beogradu DJ performansom otvara se izložba Rekonstrukcija zvezdane prašine umetničkog para koji čine Antonio Hoze Guzman (Panama) i Iva Janković (Srbija).

Rekonstrukcija zvezdane prašine_foto_Guzman_Janković

Umetnički par Antonio Hoze Guzman i Iva Janković predstavljaju multidisciplinarni tandem koji je 1995. godine. u Amsterdamu osnovao studio Atelier GF Workstation.

Nakon značajne izložbe i performansa u muzeju Stedelijk u Amsterdamu (2022), Guzman i Janković su uključeni u kustosku selekciju Adrijana Pedrose u Arsenalu tokom 60. Venecijanskog bijenala (2024).

Rekonstrukcija zvezdane prašine predstavlja novi ciklus radova koji se bave tekstilom, zvučnim pejzažima, video-zapisima i performansima vezanim za geopolitičke granice i autohtone identitete u okviru istorije tekstilnih umetnosti. Njihovo istraživanje tekstila bavi se kompleksnim pitanjima nacionalnog identiteta, sećanja i zavičaja, koja se nameću prilikom podele nacija predaka. Utkano u delu Guzmana i Jankovića nalazi se duboko ukorenjeno ubeđenje da se naš savremeni svet formirao kroz migracije.

Tkanine predstavljene na izložbi Rekonstrukciji zvezdane prašine odlikuju se geometrijskim i monohromatskim ekspresijama i uticajima brojnih migratornih vernakulalnih tekstilnih elemenata preuzetih sa brojnih putovanja umetničkog dvojca u Dakar,  Rio, Mumbaj, Tokio, Panama Siti, Gvatemalu, Srbiju i Hrvatsku. Tkanine su isprepletene apstraktnom matricom interkulturalnih genetskih sekvenci koje ujedno predstavljaju i otelotvorenje globalnih veza između Amerike, Istočne Evrope i Afrike.

Kustoskinje izložbe su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, dok je za dizajn kataloga zadužena Isidora M. Nikolić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.