ŠTA NAM GOVORI 1. SEPTEMBAR

Art Box portal//

Vaspitavani smo da će nas drugi ceniti ako vredno učimo i ako se prema svima odnosimo s poštovanjem i pažnjom. Ali ispostavilo se da to baš i nije tako. Kako se đaci, učitelji, nastavnici i roditelji osećaju na početku ove nove školske godine?

© Art Box portal
© Art Box portal

Devetoro đaka danas nije krenulo u školu. Nije ni čuvar koji je brinuo o njima. Za razliku od njih, neka druga deca su otišla školu —  sa strepnjom ili bezbrižna. Neki roditelji su, uprkos svemu, svojoj deci možda već danas postavili nerealne zahteve, a neki će uskoro od njih i od njihovih nastavnika početi da traže petice. A onda će, vrlo brzo, neki nastavnici suštinu zamenjivati administracijom, i toj istoj deci će deliti petice i pravdati im izostanke. Na odeljenskim i nastavničkim većima će jedva dočekati da se završi čitanje statistike, da se usvoji zapisnik i da odu kući.

Rezultati PISA testiranja ponovo će pokazati da je svaki treći učenik u Srbiji funkcionalno nepismen i da naučeno ne zna da primeni u praksi. Ponovo ćemo se žaliti što mladi ne čitaju knjige, koriste ograničen fond reči, da većina nikada nije ušla u biblioteku, a u sms i viber prepisci koristi skraćenice.

© Art Box portal

Da li pojedinačna promena ponašanja može biti delotvorna dok se ne desi sistemska ili svi moramo početi od sebe samih? Jer i dalje postoje oni koji svoj posao rade u interesu đaka i đaci koji ne uče jedino zbog tih petica. Samo što su oni najčešće na margini, uglavnom bez pozitivnih povratnih reakcija i podrške.

Postavlja se pitanje ko će, uskoro, raditi u našim školama?

Na Pedagoškom fakultetu u Somboru, u prvom upisnom roku za 2023/2024. godinu, ostalo je dosta slobodnih mesta. Slična situacija je i na Filozofskom fakultetu univerziteta u Novom Sadu na grupi za Srpski jezik i književnost, na Srpskoj književnosti…, samo da pomenemo neke. Ovogodišnji maturanti nisu bili zainteresovani ni za mnoge druge fakultete i studijske grupe koje obrazuju kadrove za rad u prosveti.

Da li će ove školske godine nešto početi da se menja ili će sve ostati status quo? 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.