„Svet bez žena” otvara 51. INFANT

Art Box portal //

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra 51. INFANT, održaće se od 14. do 18. juna u Novom Sadu. Selektor 51. Infanta je reditelj Aleksandar Popovski, a publika će imati priliku da pogleda četiri predstave u okviru takmičarskog programa koji 14. juna u 19:30 na sceni SNP-a otvara predstava Svet bez žena“ Olge Dimitrijević i Maje Pelević u produkciji Bitef teatra i Centra za kulturnu dekontaminaciju, Beograd.

„Svet bez žena“, Olga Dimitrijević i Maja Pelević, Photo credit_Bitef teatar i Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd

Takmičarski program 61. Infanta

U takmičarskom programu su pored predstave Svet bez žena“ i Sirano“ (Jugoslovensko dramsko pozorište, Srbija), Hamlet dan ubistva“ (Narodni teatar Bitola, Severna Makedonija), i Zbilja“ (HNK Zagreb, Hrvatska).

Prateći program 51. Infanta

U Pratećem delu programu festivala očekuje nas izložba Lego iz Novog Sada“, predstava Da bar nisam žensko“, Kontrabas“ (14. juna), Brak-mrak“ (15. juna), Neodustajanje“ (18. juna), te post festum, tokom leta, premijera produkcije Smrt kuca“.

„Svet bez žena”

Projekat „Svet bez žena”, za čiji su koncept, tekst i izvođenje zaslužne Olga Dimitrijević i Maja Pelević, premijerno je izveden septembra 2022. u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a nagrađen je i Nagradom publike na festivalu Bitef.

U fokusu koncepta je tema žene i rad u okviru koje autorke polaze od istraživanja strukturalnih nejednakosti u srpskom pozorištu: neravnopravnosti žena, nejednakih nadnica, normalizovanog nasilja, reprodukcije patrijarhalnih kapitalističkih obrazaca, i dolaze do pitanja: „Ko ima pravo da radi, u kojim uslovima i koliko da bude plaćen za svoj rad?“ Predstava preispituje koji su uopšte dometi angažovane umetnosti danas, kao i na koji način ljubav (prema umetnosti) predstavlja najpodmukliji izvor društvene represije.

Maja Pelević je diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i doktorirala na Odseku za teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Njene drame (Pomorandžina kora, Ja ili neko drugi, Bolivud, Beograd-Berlin,  Možda smo mi Miki Maus…) prevedene su na mnoge svetske jezike, igrane širom Srbije i Evrope i objavljene u brojnim antologijama. Od 2012. bavi se i režijom, autorskim projektima (Oni žive, Posledice, Nema nade, Sloboda je najskuplja kapitalistička reč, Lounli plenet) i izvodi svoje komade. Dobitnica je mnogih značajnih nagrada, među kojima su i „Borislav Mihajlović Mihiz“ za dramsko stvaralaštvo i Sterijina nagrada za najbolji savremeni tekst za drame Pomorandžina kora i Poslednje devojčice.

Olga Dimitrijević rođena je 1984. u Beogradu, SFRJ. U svom radu istražuje teme društvenih borbi i nepravdi, ženskog prijateljstva i solidarnosti, kvir istorije, granica političke imaginacije i mogućnosti boljeg sveta. Autorka brojnih drama (Moja ti, a rodna drama, Radnici umiru pevajući…) i autorskih projekata (Crvena ljubav po romanu Aleksandre Kolontaj, Sloboda je najskuplja kapitalistička reč, Lepa Brena prodžekt /sa Vladimirom Aleksićem/, Lounli planet /sa grupom autora/, Radio Šabac, Drama o kraju sveta).  Dramaturškinja na brojnim predstavama u zemlji i inostranstvu, i dobitnica nekoliko nagrada za svoj rad. Učesnica Međunarodnog foruma Teatartrefena 2019. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.