Uskoro: jubilarno Bijenale u Veneciji u znaku „drugosti“, ali i karbonske neutralnosti

Piše: Ljiljana Maletin Vojvodić//

Jubilarno Bijenale umetnosti u Veneciji (La Biennale di Venezia), 60. po redu, održaće se od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine. Svečano otvaranje će uslediti nakon trodnevnog vernisaža namenjenog stručnoj javnosti i medijima. Tema 60. Bijenala, čiji je kustos Adrijano Pedrosa (Adriano Pedrosa), „Stranci svuda“ („Stranieri Ovunque“) akcenat stavlja na umetnike/ce različitog porekla, posebno na one koji pripadaju istorijski marginalizovanim grupama. Ali, ovogodišnje Bijenale, koje promoviše održiviji model za dizajn, postavljanje i funkcionisanje svih svojih događaja, posvećeno je i borbi protiv klimatskih promena.

Art Box portal

Na koji način je ovogodišnje Bijenale u znaku karbonske neutralnosti i šta ona, zapravo znači?

Karbonska neutralnost znači da nema povećanja globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu koje je posledica rada kompanije ili servisa. Iako se mnoge institucije razvijaju u smeru karbonske neutralnosti, to nimalo nije jednostavno.

Prvi rezultat ka postizanju ovog cilja bio je dobijanje prvog sertifikata o neutralisanju karbonskih otiska za 78. filmski festival u Veneciji, koji 2021. godine postaje prvi festival tog ranga sa navedenim sertifikatom.

U 2022. godini, zahvaljujući pažljivom prikupljanju podataka o uzrocima emisija CO2 koje generišu sami događaji, kao i usvajanjem odgovarajućih mera, Bijenale dobija sertifikat o neutralisanju karbonskih otiska za sve svoje događaje održane tokom godine.

Posvećenost ekološkim problemima sprovodi se i u 2023. godini, počevši od Međunarodne arhitektonske izložbe, 18. po redu, prve velike izložbe u ovoj disciplini koja je testirala konkretni proces za postizanje karbonske neutralnosti na terenu, dok je istovremeno propitivala teme dekolonizacije i dekarbonizacije.

Da bi postigli cilj neutralizacije karbonskog uticaja svojih događaja, Bijenale je integrisalo principe ekološke održivosti u svaku fazu svojih događaja, istovremeno podižući svest i uključujući javnost i dobavljače robe i usluga potrebnih za funkcionisanje svojih festivala. Kako navode iz Bijenala, ceo proces postizanja karbonske neutralnosti, sproveden u skladu sa međunarodnim standardom PAS2060, a sertifikovan je od strane RINA.

Foto_Art Box portal
Foto_Art Box portal

Glavne mere koje su preduzete obuhvataju:

  • korišćenje energije iz obnovljivih izvora;
  • smanjenje upotrebe materijala i promovisanje reciklaže za njihov krajnji vek trajanja;
  • ponovna upotreba izložbenih materijala i opreme;
  • povećanje broja vegeterijanskih opcija za uslugu hrane, sa prednostima za
  • proizvode sa nultom kilometražom;
  • smanjenje uticaja logistike optimizacijom putanja putovanja.

Navedene mere biće intenzivirane u budućnosti kako bi se osetili njihovi dugoročni efekti

Veoma bitan aspekt ukupnog karbonskog otiska odnosi se na mobilnost publike. U tom smislu, Biennale je ove godine angažovano u kampanji kako bi se u vezi sa ovom važnom temom podigla svest šire javnosti.

Tekstove o prethodnom Bijenalu umetnosti u Veneciji, objavljene na portalu Art Box možete čitati OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.