14. IZDANJE FESTIVALA KROKODIL

Pripremio portal Art Box //

Četrnaesto izdanje Festivala KROKODIL pod nazivom Godina magijskog mišljenja održaće se u Beogradu od 17. do 19. juna na otvorenom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije i u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a zatim i u Novom Sadu  (23. i 24. juna 2022) pod nazivom Na margini u sklopu programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

 

Foto: iz arhive portala Art Box

Tokom trajanja Festivala smenjivaće se čitanja, razgovori, sofa intervjui, muzički natupi, scenska izvođenja, performansi, programi za decu i mlade, susreti s novinarima i publikom, potpisivanja knjiga, tribinski programi, debate, promocije, online uključenja, video-projekcije i konferencije.

Godina magijskog mišljenja (eng. The Year of Magical Thinking) naslov je koji dugujemo nedavno preminuloj američkoj autorki i esejistkinji Džoan Didion čiji su uvidi u putanje kojima se ljudska vrsta kreće kroz XX i XXI vek kao i upečatljivi prikazi društvenih nemira i psihološke fragmentacije uveliko obeležili način na koji doživljavamo savremenost. Preuzet iz njene istoimene autobiografske knjige koja se bavi suočavanjem s iznenadnom smrću supruga i terminalnom bolešću jedine kćerke, ovaj naslov, naravno, predstavlja direktan omaž nenadmašnoj spisateljici. Međutim, takođe nam skreće pažnju na kolektivnu, globalnu, izuzetno složenu traumu kojoj je stanovništvo planete zemlje danas izloženo. U direktnom čeonom sudaru s izvesnošću ekološke apokalipse, s novim, misterioznim pandemijama, agresivnim, krvožednim diktatorima s prstom na nuklearnom oružju dovoljno moćnom da uništi čitavo čovečanstvo ali i izuzetnom glupošću i slepilom ljudske vrste koja se, zahvaljujući razvoju komunikacionih tehnologija pred nama pokazala u svoj svojoj raskoši dok, rečima Artura Keslera, “mesečarimo ka Armagedonu”, mi, čini se, nismo sposobni da u potpunosti pojmimo kuda smo to doveli civilizaciju. I, zauzvrat, dokle nas je civilizacija dovela.

Ako se fokus dodatno približi kako bismo pažljivije osmotrili naš mali kraj planete, već poslovično deprimirajuć jugoistok Evrope ili zapadni Balkan, kako vam drago, stvar postaje još unekoliko mračnija. Suočeni s poražavajućom vladavinom stabilokrata i identitetlija iza kojih se nad nama nadnosi ogroman plimni talas retrogradne desnice i autohtonog ur-fašizma koji doslovno izvire iz tla svuda oko nas, mi se suočavamo s fatalističkim pomislima da su neke pojave ovde kod nas tako duboko utemeljene da je njihova korenita promena stvar istrajnog višedecenijskog a verovatno i viševekovnog rada s krajnje neizvesnim ishodom. Koji, da stvar bude samo još crnja, nije pošteno ni započet a kad će – ne znamo. Sve češće stoga pomišljamo kako bi najlakše a možda i najpametnije bilo dići ruke od svega ili jednostavno podići pogled prema nebu i nadati se najboljem. Misliti magijski, dakle.

Naš odgovor na sve to je upravo novo izdanje međunarodnog i regionalnog festivala KROKODIL koje je pred nama.

Vladimir Arsenijević, programski urednik Festivala KROKODIL

Prve večeri, u petak, 17. juna u 20 sati, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, nastupiće Aleksandar Šurbatović i Arijana Harviks, Ivan Bevc i Mirjana Кaranović sa programom posvećenom preminuloj glumicici In memoriam – Mira Furlan. Nakon toga sledi Marčelov mini koncert, razgovor sa Margaret Atvud (onlajn), potom nastupaju Dušan Petričić, Asja Bakić. Razgovore će voditi Mima Simić, Rumena Bužarovska, Daško Milinović, Jasmina Ahmetagić i Silvija Monros.

Foto: iz arhive portala Art Box

U subotu, 18. juna od 20 časova na Festivalu učestvuju Boris Dežulović, Jasminka Petrović i Radivoj (Raša) Andrić, Ilija Đurović, mini kocert – Ana Ćurčin, Predrag Кoraksić – CORAX, Tena Štivičić (scensko čitanje: Vladica Milosavljević i Hana Selimović) i Ana Marija Grbić. Razgovore  će voditi Mima Simić, Daško Milinović, Jasmina Topić i Dejan Matić.

Foto: iz arhive portala Art Box

U nedelju, 19. juna od 19 časova nastupaju Connecting Emerging Literary Artists – Arijana Bonaci (Italija), Andraž Rožman (Slovenija), Lisa Veda (Holandija) i prevoditeljke Ana Popović, Jelena Dedeić i Bojana Budimir. Na binu potom izlazi Poets Sounds – glasovni trio Sprechbohrer iz Nemačke, Tone Avenstrup iz Norveške, Кatalin Ladik iz Mađarske i Mia Toivio iz Finske.

XIV festival KROKODIL realizuje i debatni program koji će se održati u subotu 18. juna od 11 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21). Učestvovaće novinari protiv rasizma – Iva Parađanin (Buro), Stefan Slavković (LiceUlice/NIN), Aleksandar Đuričić (Nova) i Milena Berić (Кrokodil).

U okviru Festivala prvog dana će se održati i Dečiji omladinski program.

Ulaznice se prodaju samo za petak i subotu, 17. i 18. juna.

Novosadsko izdanje XIV festivala Krokodil održaće se u Novom Sadu 23. i 24. juna pod nazivom Na margini u sklopu programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022. U rekonstruisanoj  Kineskoj četvrti (Kreativni distrikt) festival Krokodil će se predstaviti kroz Debatu o Evropi, Gigantomahiju i Sofa intervju. Među učesnicima su: Ivan Krastev, Dubravka Stojanović, Boris Buden, Svetlana Slapšak, Ivan Vejvoda, Boris Dežulović, Aida Ćorović, Dragan Bursać, Marina Fratucan, Ljubica Gojgić i dr.

Detaljan PROGRAM FESTIVALA KROKODIL se može pronaći na zvaničnom veb-sajtu Festivala: https://www.krokodil.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!