49. LIKOVNA KOLONIJA VLASINA

Pripremio Art Box portal//

Od 2. do 9. avgusta na Vlasinskom jezeru je održana 49. po redu Likovna kolonija Vlasina. Ove godine su, pored umetnika iz Srbije, u radu kolonije učestvovali i umetnici iz Italije, a kolonija i dalje ostaje specifična po tome što su se svake večeri realizovale prezentacije pozvanih umetnika i razgovori budući da se, kako to ističe selektorka, vizuelna umetnica Nina Todorović, „uloga umetničkih kolonija poprilično promenila od njihovog nastanka do danas“.

Foto iz arhive portala Art Box

U sazivu 49. Likovne kolonije Vlasina, u selekciji Nine Todorović, bili su umetnici iz Italije Rikardo Bononi (Riccardo), Marija Frančeska Lui (Maria Francesca), Marko Lumini (Marco) i Rafaele Petrala (Raffaele Petralla) kao i domaći umetnici različitih generacija: Dragan Vojvodić, Ljiljana Maletin VojvodićNebojša Yamasaki VukelićMartina Đorđević, Tijana Savković Stefana Savić.

Gost ovogodišnje kolonije je bio beogradski pisac Goran Gocić, dobitnik Ninove nagrade za roman Tai, a kustoskinja po pozivu istoričarka umetnosti Jelena Matić.

Književnik Goran Gocić će, krajem septembra, biti gost na književnoj večeri u Leskovačkom kulturnom centru.

Fotografija preuzeta sa FB stranice Nine Todorović

Uvod u 49. izdanje Vlasine bila je izložba učesnika prethodna tri saziva koja je otvorena krajem maja u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, koji je i organizator manifestacije i izdavač kataloga izložbe.

„Svrha kolonija doživela je konceptualni pomak od bekstva u prirodu radi slikanja u pleneru (en plain air) i  druženja sa umetnicima, do obezbeđivanja mogućnosti da, pored izmeštanja iz uobičajene sredine i međusobne razmene mišljenja i ideja, umetnici dobiju i boravak na bazi pansiona, materijal i prostor za rad, a zauzvrat doniraju jedan do dva rada organizatoru kolonije.” (Nina Todorović)

Zahvaljujući Likovnoj koloniji Vlasina fundus Leskovačkog kulturnog centra svake godine se obogaćuje recentnim umetničkim delima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.