AFRO FESTIVAL 2022

Pripremio Art Box portal //

U subotu i nedelju, 25. i 26. juna, u beogradskom Muzeju afričke umetnosti, održava se Afro festival – muzejski festival sa kulturnim i zabavnim sadržajima kreiranim u vezi sa umetnošću, kulturom i nasleđem afričkog kontinenta.

Afro festival 2022 / poster / Muzej afričke umetnosti, Beograd

Muzej afričke umetnosti: zbirka Vede i novinara i diplomate, dr Zdravka Pečara, osnovan je 1977. godine pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda. Prijateljski odnosi sa afričkim državnicima i „običnim čovekom“, „kao i velika istrajnost, omogućili su bračnom paru Zagorac/Pečar da sakupe vredne primerke čiji je veći dao danas izložen u stalnoj postavci Muzeja“.

Stalna postavka Muzeja predstavlja tradicionalne umetnosti zajednica Zapadne Afrike i čine je autentični predmeti koji pripadaju kulturama naroda Bambara, Dogon, Marka, Malinke, Mosi, Bobo, Kisi, Baga, Dan, Gere, Senufo, Baule i Ašanti.

Kolekcija Muzeja kontinuirano se bogati otkupima i poklonima, ne samo pojedinačnih predmeta, već i čitavih zbirki, tako da muzejska zbirka sada sadrži nekoliko hiljada autentičnih predmeta tradicionalne umetnosti, poreklom iz zemalja zapadne, centralne i istočne Afrike.

Afro festival 2022, koji će se 25. i 26. juna održati u jednoj od najlepših gradskih bašti, u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, jednom godišnje se organizuje od 1997. godine i predstavlja jedinstven program kako u našoj zemlji tako i u širem regionu. Uz učešće stručnjaka, predavača, profesora, studenata, prijatelja Muzeja organizuju se izložbe i predavanja, projekcije slajdova i filmskog materijala o umetnosti i kulturama Afrike, muzičke, plesne i likovne radionice, kao i javna vođenja kroz Muzej.

Afro festival 2022. je mesto na kojem ćete naići na bazarsku prodaju, upoznati kulturno nasleđe Afrike, čuti predavanja i vođenja kroz muzejske postavke, družiti se sa ljubiteljima umetnosti, učestvovati u plesnim radionicama i hip-hop zvuku, tradicionalnoj i pop muzici Angole, i isprobati specijalitete iz različitih krajeva Afrike.

Detaljan program i konkretne informacije u vezi sa ulaznicama nalaze se na zvaničnom sajtu muzeja: https://www.mau.rs/sr/ 

PROGRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!