Afro festival za vikend u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

Art Box portal //

Tradicionalni Afro festival biće održan u subotu i nedelju, 29. i 30. juna u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu (Andre Nikolića 14, Senjak). Afro festival već više od dve decenije okuplja muzejsku i najširu javnost sa ciljem da kroz edukativne i popularne programe, kao i promociju afričkih umetnosti i zanata podrži zaštitu kulturnog nasleđa.

Afro festival, plakat

Tokom ovih dana Muzej afričke umetnosti pretvara se u pravu košnicu – postaje mesto upoznavanja, razmene ideja i dobrog raspoloženja podstaknutih otkrivanjem i udubljivanjem u različite oblike kreativnosti koji dolaze sa afričkog kontinenta i koji su njime inspirisani.

Uz dragocenu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posebno aranžirani štandovi dočaraće raznovrsnu kulturnu, turističku i gastronomsku riznicu Afrike u posebnom programu Durbar (Festival festivala).

Ove godine učestvuju ambasade: Alžira, Angole, Brazila, Egipta, DR Кonga, Libije, Maroka, Nigerije, Somalije i Tunisa, i konzulati Gabona, Jamajke i Namibije.

Donia-Teme-Djuric-i-ples-Kufamba_Prava_MAU

Veoma bogat program festivala obuhvataće, između ostalog, afrički bazar, izložbu najuspešnijih radova sa Devetog likovnog konkursa za decu „Impresije o Africi”, modnu reviju nigerijskih dizajnera i radionicu na kojoj će dame učiti tehnike vezivanja afričkih turbana. Za decu su pripremljene radionice hip-hop plesa, kreiranje kolaž – scenografije sa zamišljenog ili stvarnog putovanja u Afriku, kao i oslikavanje murala sa motivima po uzoru na ukara tkanine iz Nigerije i Кameruna. Na Afro festivalu publika će moći da odigra i partiju mankale, jedne od najstarijih misaonih igara, kao i da isproba borilačku veštinu Кapuera Angola.

U okviru muzičkog dela programa nastupiće di-džej Pen, multidisciplinarni umetnik iz Nigerije, kao i Nego Zamba, alias Žoze Delson do Nasimento, popularni brazilski gitarista i improvizator. Ritmove singidundun, đembe i sabar bubnjeva izvodiće perkusionisti škole „Singidundun“. Ovaj sastav pratiće i plesni nastup plesačice Donie Tembe Đurić iz Mozambika. Muzičku pozadinu događaja upotpuniće i bend „Avalski put” koji čine strani studenti, pretežno iz Afrike, koji borave i studiraju u Srbiji zahvaljujući projektu “Svet u Srbiji”.

Zvanično obraćanje NJ. E. Mohameda Amina Belhaža, ambasadora Maroka, u pratnji članova Grupe afričkih ambasadora u Srbiji održava se u nedelju u 12 sati, nakon čega sledi nastup poznatog muzičara i kantautora Marka Luisa. Posetioci Afro festivala imaće priliku da uživaju u izvođenju Markovih numera koje predstavljaju miks RNB, fank, soul i hip-hop i afro-ritmova, ali obiluju i elementima sa Balkana, iz Bugarske, Indije i Irana.

Tokom festivala biće održano i nekoliko predavanja: „Zapadnoafrička tradicionalna muzika – Đembe” Dragice S. Jovanović, „Bviti/Bvete: Religija, tradicija ili ritual?” Pola Armanda Mombeja Indaki i „Između kolonizacije čula i stvaralačkog otpora: Elektronska muzika u istočnoj Africi” Dr Pjotra Čihotskog, kao i kustosko vođenje kroz tematsku izložbu „Zdravko Pečar – (Auto)portreti.

Tokom događaja publika će moći da odloži ambalažni otpad na štandu kompanije Sekopak.

Cena ulaznice je 400 dinara, program se održava od 10 do 18 sati, a kompletan sadržaj može se videti na SAJTU Muzeja afričke umetnosti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.