Ulična umetnost: građanska inicijativa Free the Streets/Free the People

Art Box portal //

Udruženje KROKODIL poziva sve građane i građanke, u petak, 28. juna u 18 sati, na svečano prikazavanje jedanaestog, ujedno i poslednjeg murala, realizovanog u okviru građanske inicijative Free the Streets/Free the People, koju je pre dve godine pokrenulo navedeno udruženje. Mural jednog od najistaknutijih domaćih uličnih umetnika Andreja Žikića – Arteza, koji predstavlja reakciju na haos urbanog življenja i podseća na važnost (ponovnog) povezivanja sa prirodom, nalazi se na adresi Beogradska 44b (GO Vračar u Beogradu).

Građanska inicijativa Free the Streets/Free the People. Foto_zahvaljujući Udruženju KROKODIL

Murali, kao i sama inicijativa, nastali su kao odgovor na ogromnu količinu agresivnih poruka i poruka mržnje koje su ispisane na zidovima u gradovima širom Srbije. Nastali u saradnji sa lokalnim zajenicama, tj. komšilucima, oni predstavljaju mali doprinos vraćanju javnih prostora na korišćenje svim građanima i građankama i podsećanje da ulice pripadaju svima nama, a ne onima koji su bučni, uzurpatorski i neprijateljski nastrojeni.

„Kontaminacija javnih prostora naročito je vidljiva u pojedinim beogradskim opštinama, a deo Vračara u pojasu Njegoševe i okolnih ulica, neslavno se istakao poslednjih godina slavljenjem domaćih i stranih ratnih zločinaca kroz zidne portrete, kao i grafitima mržnje usmerene ka etničkim i drugim manjinama. Upravo zbog toga nam je važno što, uz podršku sugrađanki i sugrađana iz Beogradske, ovu inicijativu zaokružujemo otvaranjem murala upravo na ovoj lokaciji“, navode iz Udruženja Krokodil.

U okviru građanske inicijative Free the Streets/Free the People naslikano je još 10 murala čije su autorke i autori: Anja Gladiševa i Gljeb Pušev  (Male stepenice pored Brankovog mosta, Beograd), Barbara Dimić, Marija Šoln, Goran Todorović, Kerim Mušanović, učenici i učenice OŠ Olga Petrov (OŠ Olga Petrov, Padinska skela, Beograd), Dejan Ivanović – Wuper (Obrenovac, Beograd), Vuk Đurić – Endo (Čačak) i Aleksandra Petković – TKV (Detelinara, Novi Sad).

Artez o muralu: „Život u urbanoj sredini i haos koji ga prati poslužili su kao osnova za koncept ovog murala. Sama lokacija – Beogradska ulica, kao jedna od prometnijih saobraćajnica prestonice, na najbolji način oslikava haos karakterističan za urbanu sredinu. Unošenjem elemenata prirode u zadati kontekst kreirana je jukstapozicija koja treba da zainterestuje posmatrača i skrene mu pažnju sa svakodnevnih misli. Portret devojke koja pije vodu iz vaze bogato napunjene cvećem govori o fundamentalnoj potrebi čoveka za prirodom. Ona žudi za energijom koju samo priroda može da nam pruži, a koju je tako teško pronaći u urbanoj sredini. Ovaj mural poziva posmatrače da pronađu trenutak za introspekciju i povezivanje sa prirodom, i skreće im pažnju na važnost očuvanja prirode u urbanom okruženju”

O inicijativi Free the Streets/Free the People

Iz Udruženja Krokodil ističu da zidovi na ulicama srpskih gradova i varošica već duže vreme predstavljaju poprište različitih desničarskih i drugih grupa kao i platformu za promovisanje njima bliskih politika. Rezultat podrške ali i ovakvog skrivenog uticaja državnih struktura jeste urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno pozivaju na mržnju, zlobu, uskogrudost, rasizam, seksizam i generalno šire različite toksične sadržaje stvarajući društvo prepuno nasilja koje je prisutno na svim nivoima, a posebno kod mladih ljudi.

Namera dvogodišnje inicijative nazvane Free the Streets/Free the People jeste da kroz tri glavna pravca aktivnosti utiče na izmenu gorepomenute prakse i podigne svest o štetnosti šovinističkog i reduktivnog načina promišljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji je dominantan u javnom prostoru. To su:

1.  umrežavanje građana oko uličnih umetničkih intervencija,

2.  transformacije javnih prostora,

3.  javno zagovaranje s kreatorima javnih politika na lokalnom i nacionalnom nivou s ciljem promene zakonskih rešenja po pitanju javnog ispoljavanja govora mržnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.