ALL I EVER WANTED WAS TO BE MYSELF – STRATEGIJA APROPRIJACIJE

Priredio Art Box portal //

Izložba pod nazivom „ALL I EVER WANTED WAS TO BE MYSELF − strategija aproprijacije“, koncipirana kao prikaz individualne umetničke prakse novosadskog vizuelnog umetnika Dragana Vojvodića, otvorena je 8. aprila u galeriji Poola u Puli. Izložba, čiji naziv upućuje na iskaz Tomasa Bernharda iz njegovih Autobiografskih spisa (Nojzac, Novi Sad, 2010), propituje različite konceptualne umetničke pristupe i uspostavlja nove vizuelne i semantičke relacije i kontekst, stupajući u interakciju s umetničkim postupcima autora kao što su: Kazimir Maljevič, Marcel Dišan, Džon Kejdž, Tomas Bernhard ili Aj Vejvej.

Dragan Vojvodić, ALL I EVER WANTED, print na mapi. Fotografija: uz dozvolu autora

Naziv izložbe ujedno predstavlja i (prisvojeni, u ironičnom kontekstu upotrebljeni) umetnički stejtment, koji ne samo da propituje različite umetničke postupke, već i odnos prema umetničkom nasleđu i savremenom društvu, koncept i kontekst; problematizuje sadržaj pojmova kao što su: autorstvo i originalnost, identitet, polifonija značenja, interpretacija, asimilacija, disimilacija ili recepcija.

„Baveći se fenomenima memorije, identiteta, te odnosom umetnosti i društva Vojvodić je u galeriji Poola predstavio radove u kojima je primenio stvaralačke postupke kao što su: strategija aproprijacije, reinterpretacija, citatnost, kolažiranje, montaža, fragmentacija“, istakao je na samom otvaranju i umetnički direktor galerije Poola Bojan Šumonja, napominjući da je to prva ovogodišnja izložba u galeriji.

Dragan Vojvodić, Next 100 Years, umetnička akcija. Novi-Sad. Fotografija Nebojša Lazić: uz dozvolu autora

„Nikada duže otvorenje u Galeriji Poola, gotovo 45 minuta uz performans i autorovo vodstvo kroz svaki rad“, dodao je, kako je to preneo Glas Istre, Šumonja budući da je Vojvodić najpre izveo performans da bi, nakon oficijelnog otvaranja, bilo organizovano i stručno vođenje kroz postavku u kojoj su izloženi radovi realizovani  tokom rezidencijalnih i istraživačkih projekata u Norveškoj, Hrvatskoj, Estoniji, Rusiji, Islandu, Grenlandu, Estoniji, Japanu, SAD-u i Srbiji.

Izloženi su: „Suprematistička transmisija“ fotografije umetničke akcije realizovane u norveškom Bergenu 2015. godine, LP „Soundless“ ploča bez zvuka s tiražom od 10 primeraka, fotografije umetničke akcije „Next 100 years“, Silver Hole instalacija u samolepljivoj foliji, „ALL I EVER WANTED WAS TO BE MYSELF“− printovi na geografskoj mapi realizovani u Muzeju papira i štampe u Estoniji, svetlosna instalacija „The Personal Is Political“ slogan okupljanja studentskog pokreta i drugog talasa feminizma iz kasnih 1960-ih.

Dragan Vojvodić, Silver Hole. Sa postavke u galeriji Poola. Foto: LJM

Pre samoga otvaranja autor je izveo performans pod nazivom „Emotivni teret“ svojevrstan solilokvij u kojem Vojvodić, između ostalog, razmišlja: „Od prvog saznanja da bi u životu trebalo da budem neko, da postignem nešto, počeo sam da vežbam. Vežbao sam postojanje svedeno na minimum. Hteo sam da se oduprem tom ultimatumu. Pokušavao sam da usporim vreme. Da odložim odluke o tome šta sa sobom činiti. Mislio sam ako se što manje krećem, vreme će sporije prolaziti. I samoća je bila poželjna. Što manje govoriti takođe je pomagalo. Slušanje muzike, gledanje filmova svakako je odvlačilo od realnosti…“ (Dragan Vojvodić, Postojanje svedeno na minimum, odlomak)

Dragan Vojvodić, Soundless. Fotografija: uz dozvolu autora
Dragan Vojvodić, Soundless. Fotografija: uz dozvolu autora

Dragan Vojvodić studije na Akademiji umjetnosti započinje u Sarajevu, a diplomira u Novom Sadu. Izražava se kroz različite medije (performans, umetničke akcije, instalacije, in situ, video, fotografije, skulpture, slike). Izlagao je na brojnim izložbama u Srbiji (MSUV u Novom Sadu; Kulturni centar Beograda, Grafički kolektiv, Ozon galerija, Gete-institut, Salon MSUB u Beogradu, i dr.) i inostranstvu (SAD, Francuska, Austrija, Njemačka, Japan, Mađarska, Hrvatska, BiH, Makedonija). Značajan deo svoje umetničke prakse realizovao je u rezidencijalnim projektima u Skandinaviji (Rejkjavik, Stavanger, Geteborg, Bergen, Turku), kao i u regiji (Rijeka, Zagreb, Varaždin, Pula, Labin, Podgorica, Skoplje, Sarajevo, Ljubljana). Učestvovao je u brojnim međunarodnim umetničkim projektima i bijenalima (Art Encounters Biennale, Temišvar; Oktobarski salon, Beograd; Risk Change, Novi Sad; 700 IS Video Art Festival, Island itd.), na međunarodnim festivalima performansa u Hrvatskoj, Mađarskoj i Italiji, kao i u rezidencijalnim ili istraživačkim projektima na Grenlandu, u Japanu, SAD, Rusiji, Estoniji, Španiji, Portugalu, Francuskoj i dr. Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama u zemlji i inozemstvu (MSUV, Novi Sad; Zbirka Pierre Courtin, Sarajevo; Nelimarkka muzej, Finska; 700 IS Video Art Festival, Island; Galerija Matice srpske, Novi Sad; Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica, itd.). Dragan Vojvodić je član SULUV-a i ULUS-a.

Dragan Vojvodić je osnivač je i koordinator NGO rezidencijalnog umetničkog centra Art Box u Novom Sadu i istoimenog portala za promociju srpske i regionalne umjetnosti (www.artboxportal.com).

Izložba se u galeriji Poola u Puli može pogledati do 29. aprila.

Fotografije sa otvaranja se mogu pogledati na: http://kulturistra.hr/lang/hr/2023/04/otvorena-izlozba-dragana-vojvodica-all-i-ever-wanted-was-to-be-myself-u-galeriji-poola/

Leave a Reply

Your email address will not be published.