„BARTONOVA AKADEMIJA“ OTVARA 52. FEST

Priredio Art Box portal //

Ovogodišnji, 52. po redu, međunarodni filmski festival FEST, 23. februara u MTS dvorani otvara „Bartonova akademija” („The Holdovers“) Aleksandra Pejna, ovogodišnji kandidat za nagradu Oskar u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario.

Plakat 52. FEST-a

U ovom ostvarenju, čiji scenario potpisuje Dejvid Hemingson, skromni profesor prestižne američke škole primoran je da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i vodi računa o nekoliko učenika koji nemaju kuda da odu za praznik. Vremenom, on se neočekivano povezuje sa emotivno oštećenim, pametnim, problematičnim učenikom ali i školskom kuvaricom koja je izgubila sina u Vijetnamu.

Bartonova akademija. Credit: Seacia Pavao / © 2023 FOCUS FEATURES LLC

Uloge u Pejnovom filmu, koji je već ocenjen kao „šarmantna, delikatno napisana i istančano odglumljena komedija”, igraju: Pol Đamati, Dominik Sesa, Devajn Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner, Ian Doli, Džim Kaplan, Endru Garmen, Majkl Provost, Džilian Vigman i drugi.

Film „Bartonova akademija” nagrađen je 2023. Zlatnim glubusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu koju je poneo Pol Đamati i za sporednu žensku ulogu koja je pripala Devajn Džoj Rendolf, a prikazan je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.