Bašta Fest od 4. do 7. jula u Bajinoj Bašti

Art Box portal //

Jedanaesti Bašta Fest, održaće se od 4. do 7. jula u Bajinoj Bašti, a publika će imati prilike da pogleda pet svetskih i dvadeset srpskih premijera. Tokom četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Francuske, Rusije, Belgije, Italije, Bosne i Hercegovine, Indonezije, Singapura, Filipina, Izraela, Rumunije, Velike Britanije, Egipta, Španije i Austrije i 9 filmova iz regiona.

Vizual_11. Bašta Fese

Ovogodišnja selekcija biće podeljena u šest filmskih blokova: O bežanju, O ostajanju, I dalje sami, MAMA, Erupcija subotom i U potrazi.

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: za najbolji film „Zlatna imaginacija“, za najbolju mušku i žensku ulogu „Zlatna interpretacija“, kao i dve specijalne nagrade. Osim toga tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

Glavni žiri 11. Bašta Festa sastoji se od tri člana, i to Hane Selimović, glumice, Vladimira Tagića, reditelja i Jelene Angelovski, producentkinje.

Na trećem Bašta Festu uspostavljena je regionalna nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizualizacija), koja se dodeljuje uz podršku rentala „Cineplanet”. Žiri jedanaestog Bašta Festa za ovu nagradu biće Aleksandar Karaulić, direktor fotografije iz Srbije.

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav lokalne omladine. Ovogodišnji Žiri mladih činiće: Milica Marić, Nađa Jovanović, Dušan Mihailović, Katarina Filipović i Vanja Milanović. Mentorka i saradnica Žirija mladih biće rediteljka Mina Đukić.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti domaće dugometražno ostvarenje, ovoga puta to je film „Za danas toliko” reditelja Marka Đorđevića.

Više informacija na: https://www.bastafest.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.