BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE, 21. PO REDU, SVEČANO OTVOREN U NOVOM SADU

Priredio Art Box portal //

Pod sloganom SAVRŠENE RAZLIČITOSTI 21. izdanje Beogradskog festivala igre (BFI), jednog od najznačajnijih evropskih festivala umetničke igre, održava se od 9. marta do 10. aprila 2024. u Beogradu i Novom Sadu. Festival je svečano otvoren nastupom Kompanije igre Opere Geteborga na Velikoj sceni „Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a na festivalu učestvuje 19 kompanija iz 14 zemalja, sa preko 30 novih koreografskih postavki.

Kompanije igre Opere Geteborga. Izvor fotografije: BFI

Festival je svečano otvorio Konstantinos Rigos, koreograf, reditelj i savremeni umetnik iz Grčke, aktuelni direktor Baleta Opere u Atini a potom su remek-dela dvoje vodećih koreografa današnjice, „Proklizavanje” Damjana Žalea i „SAABA” Šaron Ejal, izazvala oduševljenje publike. Što ne čudi ako se zna da se predstava „Proklizavanje“ , za koju je koreografiju uradio francusko-belgijski slobodni koreograf i izvođač Damijen Žale, izvodi na 34° nagnutoj podlozi te uvodi izvođače u stanje izvan ravnoteže, sila gravitacije pokreće igru, dok nagib pojačava lančane reakcije zapanjujućih i pokretnih slika, kao i da je međunarodno priznata igračica i koreografkinja Šaron Ejal, za komad “SAABA”, ujedno svoju treću postavku za trupu iz Geteborga, na dizajnu kostima sarađivala sa Marijom Gracijom Kjuri, kreativnom direktorkom brenda Dior.

Recenziju francuske predstave „Neuhvatljiva tačka odlaganja, Laboratorija zapisa“ za koju je koreografiju uradio Joan Buržoa, koja je u okviru ovogodišnjeg BFI igre izvedena pre zvaničnog otvaranja, čitajte na STRANICAMA PORTALA ART BOX.

PROGRAM BEOGRADSKOG FESTIVALA IGRE  DOSTUPAN JE OVDE 

Leave a Reply

Your email address will not be published.