Beogradski festival igre i ove godine u Novom Sadu

Priredio Art Box portal //

Beogradski festival igre, 21. po redu, koji se pod sloganom „Savršene različitosti“ održava od 7. marta do 10. aprila, svečano je otvoren nastupom Kompanije igre Opere Geteborga na Velikoj sceni „Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Tradicionalno, neke od predstava BFI izvode se u Novom Sadu. Pored već pomenute Кompanije igre Opere Geteborga, koja je 9. i 10. marta izvela plesni diptih „Proklizavanje/Saaba“ svetski poznatih i nagrađivanih koreografa Damijana Žalea i Šaron Ejal, kanadska plesna grupa Кid Pivot predstavila se i 14. i 15. marta izvođenjem „Skupštine“, što svedoči o tome koliko je Beogradski festival igre posećen i u Novom Sadu.

Kidd-pivot-by-michale-slobodian. Izvor fotografije_BFI

Umetnici Кompanije igre Opere Geteborga nastupali su pod nagibom od 34 stepeni, na jednoj vrsti tobogana koji se spušta u publiku. Zbog toga je „Proklizavanje” Damijana Žalea verovatno jedan je od tehnički najzahtevnijih komada koje je Beogradski festival igre ikada realizovao, jer se igrači kreću, odnosno, proklizavaju, po nagnutoj  platformi.

Predstava „Proklizavanje“ bila je za gledaoce u Novom Sadu posebno iskustvo, kao i drugi deo diptiha iste trupe u kojem su igrači, izvodeći predstavu „Saaba“ u koreografiji Šaron Ejal, nastupali u kostimima Кristijana Diora.

Kidd-pivot-by-Michale-slobodian_Izvor fotografije: BFI

„Skupština“ Кid Pivot, s druge strane, prikazala je grupu srednjovekovnih rekonstruktora okupljenih na godišnjoj skupštini. U svojstvu Upravnog odbora, oni razmatraju sudbinu turnira „Quest Fest“, koji je zapao u krizu. Кako sastanak napreduje, granica između stvarnog i rekonstruisanog izvođenja postaje sve fluidnija i ubrzo postaje jasno da se na sceni dešava nešto mnogo više od lažnog srednjovekovnog turnira.

Kompanije igre Opere Geteborga. Izvor fotografije: BFI
Kompanije igre Opere Geteborga. Izvor fotografije: BFI

Ovogodišnji BFI traje od 9. marta do 10. aprila a na njemu će učestvovati ukupno 19 trupa iz 14 država sveta.

Kao uvod u 21. BFI, u beogradskom bioskopu Balkan 7. i 8. marta gostovao je francuski koereograf, igrač i umetnik Joan Buržoa. Recenziju njegove predstave “Neuhvatljiva tačka odlaganja” možete čitati na stranicama portala Art Box: https://artboxportal.com/francuska-predstava-neuhvatljiva-tacka-odlaganja-na-beogradskom-festivalu-igre/

Leave a Reply

Your email address will not be published.