Bijonse u Luvru i Galeriji Matice srpske

Art Box portal //

U okviru izložbe „Inspirisani Francuskom“ u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u subotu 1. juna u 17.00 sati biće ponovljeno predavanje Bijonse u Luvru. Umetnost, moć i identitet” koje je privuklo veliku pažnju publike Noći muzeja 18. maja.

Bijonse u Luvru. Izvor: Galerija Matice srpske, Novi Sad

„Bijonse u Luvru. Umetnost, moć i identitet”

Interesovanje slavnih ličnosti za savremenu vizuelnu umetnost evidentno je poslednjih godina. Bijonse i Džej Zi svakako nisu izuzetak. Sredinom juna 2018. godine pojavila se pesma „Apeshit” (kolokvijalna reč za ekstremno ushićenje) koju su izveli Bijonse i njen suprug, muzičar Džej Zi. Ekranizacija ove numere odvila se u pariskom Luvru. Navodno je upravo odluka Luvra da se u prostoru muzeja dozvoli snimanje ovog muzičkog spota povećala broj posetilaca za četvrtinu.

I tako se, zahvaljujući predavanju pod nazivom „Bijonse u Luvru: umetnost, moć i identitet“, koje je 18. maja, na Međunarodni dan muzeja, održano u Galeriji Marice srpske, Bijonse „našla“ i u Novom Sadu.

Publika Galerije Matica srpske imala je priliku da tumači istorijsko i kulturno nasleđe u drugačijem ključu, da promisli ulogu politike i kulture u prošlosti i danas, te da osmotri kako svetski izvođači koriste svoje pozicije moći i uspeh da prenesu određenu poruku savremenoj javnosti.

Autori predavanja Goran Vujkov i Nikola Ivanović publici Galerije Matice srpske govorili su o interpretaciji umetničkog nasleđa Luvra kroz prizmu „istorije Afroamerikanaca“, eksploataciji i marginalizaciji muškaraca i žena, predočili su na koji način je planetarno popularna pevačica Bijonse progovorila o istoriji kolonijalizma i eksploataciji ‘crne rase’ i dr.

Zbog velikog interesovanja predavanje „Bijonse u Luvru: umetnost, moć i identitet“ biće ponovljeno 1. juna 2024. u 17. časova u prostorijama Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Podsećamo

Sem predavanja „Bijonse u Luvru: umetnost, moć i identitet“, u okviru izložbe „Inspirisani Francuskom” u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u petak 31. maja u 19.00 sati biće održano predavanje Pariz Save Šumanovića. Takođe, 1. juna, Galerija Matice srpske obeležava dan kada je 1958. godine otvorena za javnost na Trgu galerija. Tradicionalno, ovaj dan posvećujemo najmlađoj publici, te će u 12.00 sati biti otvorena izložba dečjih radova, koju će upotpuniti nastup dečjeg hora Suncokreti Muzičke škole „Isidor Bajić“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.