Domaća premijera „live documentary” performansa Mile Turajlić na Sterijinom pozorju u okviru „Filmskih krugova”

Art Box portal //

Srpska premijera „live documentary“ performansa Mile Turajlić biće održana u sredu, 29. maja u 17 časova u Arena Cineplexu u Novom Sadu. Performans će održava u okviru novog programa „Filmski krugovi” Sterijinog pozorja u okviru kojeg će biti prikazano šest dokumentarnih filmova sa prostora bivše Jugoslavije.

Mila Turajlić i Stevan Labudović_foto Poppy Pictures.

Nakon svetske premijere u Londonu u aprilu 2023. godine, performans Mile Turajlić je nastavio svoj put ka publici. Posle izvođenja u Parizu, Amsterdamu, Berlinu i SAD, odnedavno je pozvan od strane nacionalnog pozorišta Theatre Nationale de Bretagne u Francuskoj i na turneju širom Francuske u njihovoj produkciji. Poziv za učešće u „Filmskim krugovima” Sterijinog pozorja, predstavlja prvu priliku da se ovo delo izvede pred domaćom publikom.

Filmski žurnali Nesvrstanih: fragmenti #5 – live documentary performance

„Kroz tako neočekivani, a tako neizbežni ‘live documentary’ performans, Mila Turajlić uvlači publiku u proces suočavanja sa arhivskim materijalima koji su izbačeni iz aktuelnih političkih narativa. Polazna tačka su filmske trake pohranjene u depou Filmskih novosti u Beogradu. Snimci napravljeni 50-tih godina širom dekolonijalizovanog sveta, vode nas na palubu Galeba, čuvenog broda predsednika Tita, do dalekih obala oslobođene Indonezije i Indije, u redove afričkih pokreta za nezavisnost, i do prvog Samita nesvrstanih u Beogradu. Koncipiran kao VJ-set koji prepliće arhivske fragmente sa usmenim svedočenjima i privatnom dokumentacijom, performans otvara rampu i podiže nas u scenski prostor za intimno promišljanje neispunjenih političkih projekata.

Popnimo se.”

„Non-Aligned Newsreels powered x Filmske Novosti“ je višegodišnji umetničko-istraživački projekat koji istražuje jugoslovensku filmsku solidarnost sa nesvrstanim svetom, sa ciljem da kroz različite multimedijske oblike (dokumentarne filmove, video radove, saradničke radionice, performanse i publikacije) reaktivira arhivske snimke pohranjene u depou Filmskih novosti koji su nastali kao gest tehničke pomoći anti-kolonijalnoj borbi tokom 50-tih i 60-tih godina.

Produkcijski tim

Autor i izvodjač: Mila Turajlić

Umetnički direktor: Barbara Matijević

Kreativni producent i ko-kreator radionica: Maja Medić

Producent filmskog projekta: Carine Chichkowsky

U saradnji sa Filmskim novostima

direktor: Vladimir Tomčić

šef arhive: Jovana Kesić

uz podršku Sharjah Art Foundation, Institute for Ideas and Imagination, Columbia University, Oktobarski Salon – Kulturni Centar Beograda

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.