BORI DRAŠKOVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 29. FAF-A

Priredio Art Box portal //

Reditelj Boro Drašković dobitnik je nagrade Pogled u svet: Vojislav Vučinić koju Festival autorskog filma dodeljuje za celokupan doprinos filmskoj umetnosti. Nagrada za životno delo 29. FAF-a uručena je u subotu, 25. novembra u punoj velikoj sali mts Dvorane. Nagradu je uručio Srđan Vučinić, umetnički direktor FAF-a.

Srdjan-Vucinic-i-Boro-Draskovic. Foto-Tanja-Drobnjak

Boro Drašković se zahvalio na nagradi rečima: „Ja sam nepristojno dugo bolestan, međutim morao sam da dođem da vam čestitam veliki praznik, vaš festival i da se zahvalim na nagradi. Zaista sam uzbuđen, ovo je vrlo značajna nagrada. Kada dobijete nagradu od ljudi sa kojima sarađujete, sa kojima živite, koji su vaše profesije, onda je to posebno značajno. A kada je ta nagrada Pogled u svet i kada ima ime Vojislava Vučinića, mog prijatelja koji je čitav život posvetio filmu i koji je osnovao ovaj festival, veliki hram filma, onda ta nagrada može i da vas usreći i rasplače. Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala na jedan znalački način tumači ovogodišnji festival sa naslovom Čovek na putu. Mislim da smo svi na putu. Ne samo reditelji i gledaoci, već i ono biće koje rađa biser je takođe na putu“.

 „Kao što mene sada uzbuđuje kornjača i Dragan Nikolić kao tajanstveni znak na plakatu festivala, na isti način je Horoskop uzbudio publiku u Australiji gde je prvi put prikazan. I tada sam video jednog domoroca sa kornjačom koji je išao na projekciju. I pitao sam se da li će osetiti to što je Dragan osetio, i što je ova kornjača osetila. U Vijetnamu leptir trepne krilca, a u Beogradu ogromno gledalište kroz znake i značenje kornjače na golim prsima Dragana Nikolića ulazi u grčki film (Jadna stvorenja, Jorgos Lantimos), katarza, opet katarza, jer i katarza je opet na putu“, dodao je Drašković.

Poster 29. FAF-a

Plakat 29. FAF-a, rešenje vizuelne umetnice Dragane Krtinić, inspirisan je filmom Horoskop. To je jugoslovenski crno-beli igrani film snimljen 1969. godine. Režirao ga je Boro Drašković, a scenario su pisali Boro Drašković i Zuho Džumhur. U filmu glume: Dragan Nikolić, Milena Dravić, Josof Tatić, Pavle Vujisić i dr. Kompletan vizuelni identitet festivala posvećen je navedenom filmu kao i Bori Drašković, autoru, takođe i profesoru koji je obeležio domaću kinematografiju. Festival autorskog filma objavio je i publikaciju Dijalog Drašković koja se može naći na pultovima FAF-a, i koja je besplatna, a u njoj su dva eseja o Bori Draškoviću i jedan isečak iz njegovog ranije napisanog eseja.

Počasna projekcija filma Horoskop biće održana u sredu, 29. novembra u 19.30 časova u Jugoslovenskoj kinoteci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.