BORO DRAŠKOVIĆ OTVARA 57. BITEF

Priredio Art Box portal //

Čuveni pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković, član Inicijativnog odbora i član žirija prvog Bitefa 1967. godine, otvoriće 4. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 57. Bitef koji se od 3. do 10. oktobra održava pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“.

Bitef je, na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova, osnovan 1967. godine. Osim na prvom Bitefu, predstave u glavnom programu Boro Drašković ocenjivao je u još četiri navrata: 1974, 1980, 1990. i 1996. godine.

„Brojni filmovi, predstave i knjige Bora Draškovića više puta su nagrađivani u zemlji i inostranstvu. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1969. režirao je čuvenu predstavu „Kad su cvetale tikve” po romanu Dragoslava Mihailovića, koja je prema mnogima označila prekretnicu u razvoju naše pozorišne umetnosti u drugoj polovini XX veka“, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije direktor Bitefa Miloš Latinović.

Koselektorke programa, producentkinja Ksenija Đurović i dramaturškinja Tijana Grumić, predstavile su ovom prilikom glavni program koji čine nagrađivane evropske produkcije iodabrane domaće predstave. Pored autora i autorki svih predstava koje su selektovane za glavni program, na festival stižu gosti iz brojnih pozorišnih metropola, a ovogodišnji Bitef pratiće i desetine inostranih novinara i kritičara iz prestižnih regionalnih i evropskih medija.

Konferencija za štampu 57. Bitef. Foto: Art Box portal

Takmičarski program čine predstave „Deca sunca“ (Nemačka), „Zbogom, Lindita“ (Grčka), opera-performans „Sunce i more“ (Litvanija), „Raspevana mladost“ (Mađarska), „#Jeanne“ (Švedska), „Wakatt“ (Belgija, Burkina Faso), kao i domaće produkcije „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ i „Kao i sve slobodne djevojke“.

kinder_der_sonne_c_matthias_horn

Prateći program 57. Bitefa čine Susreti sa autorima, Bitef polifonija i Cirkobalkana a prof. dr Ana Vujanović održaće predavanje „Od proleterijata do prekarijata – i nazad!“

Dr Ana Vujanović (HZT, Univerzitet umetnosti u Berlinu; SNDO, Akademija za pozorište i ples, Univerzitet umetnosti u Amsterdamu) predsednica je ovogodišnjeg žirija, koji čine Žoris Lakost, dramski pisac i pozorišni reditelj, umetnički direktor „Enciklopedije reči“, Nataša Barbara Gračner, glumica i profesorka glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani, Siniša Ilić, likovni i umetnik performansa, scenograf i kustos i Iris Rafetzider, dramaturškinja festivala Viner Festvohen.

Zagrevanje za predstojeći Bitef, uz takmičenje u obaranju ruku i pravljenje pikselate, biće održano 30. septembra od 15 do 20 časova na platou ispred Rajićeva Shopping Centra. Već od 15 časova na platou u srcu grada biće postavljena velika pikselata, svojevrsni mural od iskorišćenih limenki, čija je površina čak dvanaest metara kvadratnih. Za njeno postavljanje zadužen je program „Svaka limenka se računa“, koji će pikselatu napraviti od limenki koje je tim festivala vredno prikupljao tokom prethodnih meseci. Potom će od 17 časova na platou početi nadmetanje u obaranju ruku, na kojem će članovi i članice festivalskog tima izaći na crtu posetiocima Rajićeve, kao i slučajnim prolaznicima ne bi li ih upoznali sa festivalom na nešto drugačiji način. Osim toga, svi zainteresovani moći će na licu mesta da kupe karte za festival.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.