ŽIVOT U DRUŠTVU SPEKTAKLA

Art Box portal //

Da li ste čitali knjigu Gija DeboraDruštvo spektakla“ (La société du spectacle)? Ovo filozofsko delo, nastalo 1967. godine, predstavlja osnovu marksističke kritičke teorije u kojoj Debor elaborira koncept spektakla. Prepoznata kao značajan tekst unutar situacionističke internacionale, knjiga se sastoji od  221 teze, a svaka je sažeta u približno jedan pasus.

© Art Box portal

Debor se upušta u putovanje kroz evoluciju savremenog društva, gde su autentični društveni odnosi zamenjeni njihovim reprezentacijama: „Sve što je nekada bilo neposredno doživljavano, udaljeno je u predstavu.“

Međutim, „spektakl“ nije ograničen na puki skup slika, Debor tvrdi: „To je društveni odnos posredovan slikama.“

Unutar svoje analize društva spektakla, Debor prepoznaje osiromašen kvalitet života, ističući primetni nedostatak autentičnosti, eroziju znanja i odsustvo kritičkog razmišljanja.

„Drustvo spektakla“ kritikuje potrošačku kulturu i fetišizaciju robe, propitujući teme poput otuđenja, kulturne uniformnosti i sveprisutnog uticaja masovnih medija.

Deborova tvrdnja da je „sve što je nekada bilo neposredno doživljavano, postalo puko predstavljanje“ dobija zastrašujuće poznatu dimenziju, posebno u kontekstu današnjeg vremena. On naglašava centralnu ulogu slika u savremenom društvu, otkrivajući da su te slike zamenile autentične ljudske odnose

„La Société du Spectacle“ se ne ograničava samo na sferu pisane teorije. Ovo delo je pretočeno i u crno-beli Deborov film iz 1974. godine. Ova filmska adaptacija njegove knjige kritikuje sveprožimajući spektakl koji definiše naše živote.

Društvo spektakla u 21. veku

Umetnica Roxy Farhat i reditelj Göran Hugo Olsson propituju Debordove postulate u kontekstu 21. veka u dokumentarnom filmu „The Society of the Spectacle“ iz 2023. godine. Kroz 27 epizoda, Farhat istražuje Debordove teze uz razgovore sa ekspertima, kritičarima i naučnim radnicima. Film je zapravo, i satirična i samokritična adaptacija Debordovog teorijskog remek-dela, i analiza sveprisutnog spektakla u koji smo uronjeni.

Švedski dokumentarni film Društvo spektakla“, koji preporučujemo čitaocima portala Art Box, podstiče na razmišljanje o svetu u kojem živimo. Poziva nas da istražimo naše autentično ja usred kakofonije društvenih medija, samo-predstavljanja i vizuelnih utisaka. Što nikako ne smemo propustiti da učinimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.