DA LI SU STRANCI SVUDA ILI O TEMI JUBILARNOG 60. VENECIJANSKOG BIJENALA

Piše: Dragan Vojvodić//

Jubilarno 60. bijenale umetnosti u Veneciji (La Biennale di Venezia) očekuje nas od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine. Temu  60. bijenala — „Stranci svuda“ („Stranieri Ovunque“ / „Foreigners Everywhere“) najavili su predsednik Bijenala Roberto Ćikuto (Roberto Cicutto) i Adrijano Pedrosa (Adriano Pedrosa) kustos 60. međunarodne izložbe umetnosti, čiji će fokus biti na umetnicima različitog porekla, posebno na onima koji pripadaju grupama koje su istorijski marginalizovane.

Bijenale u Veneciji
Foto: Iz arhive portala Art Box

Naslov 60. međunarodne izložbe umetnosti inspirisan je serijom neonskih instalacija Claire Fontaine na različitim jezicima nazvanim po anarhističkim kolektivu Stranieri Ovunque.

Novi umetnički direktor najznačajnije smotre savremene umetnosti, Venecijanskog bijenala Adrijano Pedrosa istakao je da tema Bijenala 2024 — „Stranci svuda“, ima dvostruko značenje: „Prvo, uvek ćete susretati strance gde god da idete i gde god da se nalazite — mi/svi smo svuda stranci. Drugo, da bez obzira gde se nalazite, uvek ste, zaista i duboko u sebi, stranac“. Izjavio je da će se Bienale fokusirati na umetnike „koji sami po sebi predstavljaju strance, imigrante, izgnanike, dijasporu, izbeglice — posebno one koji su se kretali između globalnog Juga i globalnog Severa“.

Inače, Brazilac Pedrosa je prvi kustos s južne hemisfere i iz Latinske Amerike umetnički direktor Venecijanskog bijenala.

– Pedrosa je cenjeni kustos i umetnički direktor, znan po stručnosti i originalnosti. A sada, više nego ikad, Bijenale bi trebalo da pokrene savremenu umetnost da oblikuje dijalog, sve protivrečnosti, sličnosti, a ne da oslikava katalog postojećeg – obrazložili su svoj izbor čelnici Venecijanskog bijenala.

Tokom protekle dve decenije Pedrosa je postao ključna figura brazilske savremene umetničke scene, a mnogi ga, kada je reć o savremenoj umetnosti, nazivaju revolucionarom. Osim što je na značajnoj poziciji u značajnom muzeju Sao Paola bio je kustos izložbi posvećenih umetnicima kao što su Tarsila do Amaral, Beatriz Milhazes, Vanda Pimentel…  Iskustvo je stekao i radeći na velikim umetničkim festivalima, kao što su Bijenale u Istanbulu, Trijenale u San Huanu, Šangajsko bijenale…

Leave a Reply

Your email address will not be published.