RUNDEK OTVARA MEĐUNARODNI JAZZ FESTIVAL KOPRIVNICA

Priredio Art Box portal //

Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a otvaraju ovogodišnji Fest Jazza Koprivnica koji će trajati 9. i 8. jula u Koprivnici. U programu 9. ‘Fest Jazza’ nastupaće 6 muzičkih sastava i muzičari iz Hrvatske, Brazila, Italije, Njemačke, Indije i Portugala.

Foto: Fest Jazza 23, Darko Rundek

Koprivnički jazz festival „Fest jazza Koprivnica’ i ove će godine u sklopu poznate muzičke manifestacije drugog vikenda u julu ugostiti blizu stotinu muzičara iz Hrvatske, Italije, Brazila, Portugala, Indije i Njemačke, koji će nastupiti u jutarnjim i večernjim programima festivala. Ovo će biti deveto izdanje festivala već dobro poznatog svim ljubiteljima jazza. U dva dana festivalskog programa, a pod motom ‘Dijelimo radost i glazbu’ / ‘Share happiness & music’ Koprivnica ponovno postaje središte muzičkih zbivanja.

‘Fest Jazza’ započinje u petak, 7. jula od 16 sati bubnjarskom radionicom u Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić pod vodstvom mentora Clàudia Infante, jednog od najpoznatijih brazilskih bubnjara koji će tokom dvosatnog programa polaznicima približiti brazilske i latino-američke ritmove.

Muzički program na Zrinskom trgu započinje u petak od 20 sati, nakon svečanog otvorenja festivala, koncertom Darka Rundeka i Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Mirona Hausera. Ovaj jedinstveni projekt koji Rundekove hitove predstavlja u novim aranžmanima za big band objavili su na zajedničkom albumu ‘Za vašu poslijepodnevnu razonodu’ koji je ove godine i nagrađen Porinom za ‘najbolji album pop glazbe’ i najbolji aranžman’ (Miron Hauser za skladbu Ena). Darko Rundek uz članove Jazz orkestra HRT-a, u saradnji s Majom Rivić i Igorom Pavlicom na ‘Fest Jazza Koprivnica’ izvodi svoje najveće hitove kao što su Šejn, Ena, Šal od svile, Bi mogo da mogu, Uhode, Čudne misli, Apokalipso, Ruke, Ti i ja i mnoge druge.

Koncertom Michelangela Scandroglia, zvijezde mlade generacije italijanskog jazza, nastavlja se saradnja koprivničkog festivala s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Michelangelo je s 24 godine već osvojio neke od najvećih muzičkih nagrada u Europi – uključujući pobedu na Riga International Jazz Bass Competition, Conad Jazz Contestu u sklopu festivala Umbria Jazz (s Paolom Fresuom u žiriju) i na najprestižnijem španskom jazz takmičenju Getxo gdje je pobedio sa svojim kvintetom 2021. godine. Na Fest Jazza Koprivnica predstaviiće svoj album ‘In the Eyes of the Whale’.

Prvi dan festivala zatvoriće koncert Balkan Zoo ansambla i Nine Ćorić u klubu Nautilus. Oni izvode muziku balkanskih elemenata u novim modernim jazz aranžmanima, a kako sami kažu, svojom interpretacijom romske muzike žele izgraditi nove mostove razumevanja i doprineti pozitivnim promenama u društvu.

Foto: Fest Jazza 23, Balkan Zoo & Nina Ćorić

Kao i svake godine do sada, svira se i u subotnjem jutarnjem terminu od 10 sati kada će se na Zrinskom trgu predstaviti Puhački orkestar Virje koji okuplja 40-ak aktivnih članova, a dirigent je Josip Pankarić.

U večernjem programu drugog dana ‘Fest Jazza’ nastupa poznata portugalska jazz muzičarka Amália Baraona sa svojim kvintetom koja će u Koprivnici predstaviti svoj najnoviji četvrti studijski album ‘Everyday a Little Love’ u društvu renomiranih muzičara Martina Gjakonovskog , nemačkog kontrabasistu makedonskih korena, brazilskog bunjara i perkusionista Claudia Infante, te hrvatskih muzičara Viktora Lipića (klavijature) i Mire Kadoića (flauta i saksofon).

Ovogodišnji jazz festival zatvara koncert indijskog sastava The Bodhisattwa Trio i hrvatskog Mimika Orkestra koji će prvi put uživo izvesti svoj nedavno objavljeni album ‘Frontier’ koji žanrovski kombinuje jazz i suvremenu evropsku klasičnu muziku uz uticaje indijske tradicionalne muzike, drum’n’bassa i rocka.

Foto: Fest Jazza 23, The Bodhisattwa Trio Feat. Mimika Orchestra – Frontier

U slučaju lošeg vremena koncerti u sklopu festivala održat će se u Domu mladih Koprivnica, a ulaz na sve programe je slobodan.

Više informacija o festivalu saznajte na web stranici – www.festjazza.com.

Facebook: https://www.facebook.com/festjazza/

Instagram: https://www.instagram.com/fest_jazza/

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.