Da li znate šta se desilo sa „Galebom“ – plovećom rezidencijom Josipa Broza Tita?

Art Box portal //

Odgovor na pitanje šta se desilo sa legendarnim brodom Josipa broza Tita „Galeb“, naći ćete u dokumentarcu reditelja Davida Lušičića. Oni koji se večeras zadese u Rijeci, film koji istražuje poslednji pokušaj rekonstrukcije Titovog broda od 1950-ih do njegove smrti 1980. godine, mogu pogledati u riječkom Ljetnom Art-kinu u 22 sati.

Foto: Art Box portal

„Galeb“ je bio školski brod Jugoslovenske ratne mornarice, ploveća rezidencija Josipa Broza Tita. Izgrađen 1938. godine, rekonstruiran 1951. godine, brod je simbol i svedok političke i društvene istorije 20. veka. Odigrao je presudnu ulogu u promovisanju pokreta nesvrstanih i ideje mira između istočnog i zapadnog bloka za vreme hladnog rata, a film „Galeb“ pruža i uvid u svakodnevicu mornarskog života kroz svedočanstvo oficira Danila Travalje s njegovog posljednjeg putovanja 1979. godine.

Od 1953. godine, kada je krenuo u prvu posetu Velikoj Britaniji, Tito je „Galebom“ putovao 14 puta posetivši 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka. „Galebovom“ palubom prošli su mnogi državnici, poput britanskog premijera Čerčila.

Brod „Galeb“ je na osnovu rešenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2006. godine proglašen kulturnim dobrom i planirano je da brod nakon obnove funkcioniše u sastavu Muzeja grada Rijeke.

Obnova broda započeta je 2019. godine, a planira se da će po završetku rekonstrukcije i opremanja „Galeb“ imati kulturnu namenu za stalnu muzejsku postavku, povremene izložbe, bioskop i kreativne radionice, kao i komercijalnu svrhu  kao – hostel, bar/restoran i prodavnica suvenira.

Forto: Art Box portal

Projekcija filma „Galeb“ Davida Lušičića počinje u 22 sati, premijeri će prisustvovati i reditelj, a ulaz je slobodan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.