BRIONI_BRIJUNI_JOSIP BROZ TITO

Priredio Art Box portal //

Bilo jednom na Brijunima u režiji Kokana Mladenovića jedna je od pozorišnih predstava koja je, u poslednje vreme, privukla pažnju domaćih medija. Između ostalog i zato jer propituje susret (Josipa Broza) Tita i Jovanke (Broz) sa holivudskim zvezdama Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor. Zna se da se taj susret dogodio na ostrvu Brioni i da je njegov povod bio snimanje filma Sutjeska u kojem je 1971. godine Barton glumio Tita. Ali detalja o samom susretu nema mnogo. Sve ostalo je zato, kako kažu autori predstave, plod njihove mašte.

Izložba Tito na Brijunima. Brioni 2023. Foto: Art Box portal

Plod mašte je mnogo toga što se na Brionima dešavalo. Oni koji su živeli i odrastali u vremenu SFRJ ova ostrva povezuju sa likom Josipa Broza Tita (1892-1980), liderom Komunističke partije Jugoslavije, vođom NOB-a, doživotnim predsednikom SFRJ (od 1953. do 1980. godine). Na Brionima je 30 godina bila njegova službena rezidencija.

Knjižara u Rovinju. Foto: Art Box portal

Brionska ostrva, koje na hrvatskom jeziku zovu Brijunima a na italijanskom Brionima, prvi put se spominju 1421. godine. Zahvaljujući Austrijancu Paulu Kupelwisseru postaju mondensko letovalište za aristokratiju. U doba Josipa Broza Tita, već izgrađena austrijska infrastruktura koristi se da bi na ostrvo stizala svetska elita. No nakon njegove smrti u Brione se malo ulagalo, tako da današnji izgled ostrva samo seća na nekadašnju slavu.

Brioni 2023. Foto: Art Box portal

Navodi se da je Tito prvi put došao na Brione juna 1947, a da je poslednji put sa ostrva otputovao krajem avgusta 1979. na 6. konferenciju šefova država i vlada nesvrstanih zemalja u Havanu.

Tito je na Brionima provodio nekoliko meseci godišnje a Veliki Brioni i Vanga (Na Vangi je imao manju rezidencija u kojoj je, osim radnog kabineta i soba za prijeme i spavanje, imao i tokarsku radionicu i foto-laboratoriju) bila su mu omiljena mesta.

Brioni 2023. Foto: Art Box portal

Na Brionima je Tito obavljao deo svojih državničkih i političkih aktivnosti, razgovarao s predsednicima, kraljevima i carevima šezdeset država, a susreo se i s predsednicima vlada i ministrima mnogih zemalja sveta. Na Brionima je bio domaćin ličnostima kao što su bili: Če Gevara, Alberto Moravija, Mario del Monako, Sofija Loren, Đina Lolobriđida, već pomenuta Elizabet Tajlor i Ričard Barton, ali i gostima i delegacijama iz same SFRJ.

Izložba Tito na Brionima. Brijuni 2023. Foto: Art Box portal

Bela vila, koja je 1953. izgrađena upravo za Tita, bila je njegova službena rezidencija. U njoj se često susretao s liderima zemalja sveta, tamo su 1956. godine Josip Broz Tito, indijski premijer Nehru i egipatski predsednik Naser, potpisali „Brionsku deklaraciju“ koja će omogućiti postojanje tzv. Trećeg sveta, nesvrstanih zemalja izvan blokovskih podela.

Izložba Tito na Brionima. Tito, Naser i Nehru. Brioni 2023. Foto: Art Box portal

Danas Nacionalni park Brijuni svakodnevno posećuju turisti brodovima koji saobraćaju iz Fažane. Iako ovo ostvo više ne liči na svoje zlatno doba, i dalje na Brionima postoji Safari park osnovan 1978. godine sa životinjama koje su strani državnici poklanjali Titu. Tu je još uvek slonica Lanka koju je, zajedno sa slonom po imenu Soni (koji je uginuo 2010) Indira Gandi 1972. godine poklonila Titu. I dalje postoje Bela vila, vile Brijunka i Jadranka, koje su zatvorene za javnosti, ali se može videti Titov kadilak i izložba Tito na Brionima koja evocira deo Titovog boravka na ovim ostrvima.

Brioni 2023. Foto: Art Box portal

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.