Da se ne zaboravi: antifašističko nasleđe i antifašizam

Art Box portal //

Podsetimo se: U Evropi se osmog maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 8. maja u 23.01. sati po srednjoevropskom vremenu 1945. godine stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. Srbija Dan pobede zvanično obeležava 9. maja, kada se slavi i Dan Evrope u znak sećanja na dekleraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950.

Foto_Art Box portal

Na žalost, antifašističke vrednosti sve su slabije i manje vidljive, ne samo u Srbiji nego i šire. Svedoci smo rata u Ukrajini, sukoba imeđu Izraela i Hamasa, krize ljudskih prava i demokratije…

Zašto se Srbija sve manje ponosi svojim antifašističkim nasleđem?

Foto_Art Box portal

Rasizam, antimigrantska politika, nacionalizam 90-ih, kult desnice, kult novca, kult jačeg, ignorisanje žrtava, manipulacija nacionalnom mitologijom, odsustvo elementarnog znanja o Drugom svetskom ratu, relativizacija istorijskih činjenica, patrijarhalna despotija, veličanje totalitarnih režima, nipodaštavanje rodno osetljivog jezika… , svakodnevno ugrožavaju antifašističko nasleđe i vrednosti.

Ne zaboravimo strašne zločine iz prošlosti i vodimo računa o onom što bi nam se, ukoliko ne budemo učili iz te prošlosti, moglo desiti.

Foto_Art Box portal

Preporuka portala Art Box:

„Zona interesa“ Džonatana Glejzera, film o holokaustu nagrađen Grand pri nagradom Kanskog festivala 2023, koji je prikazan i na ovogodišnjem Festu.

Radnja filma, ispirisanog istoimenim romanom Martina Amisa, u kojoj glavne uloge igraju Kristijan Fridel, kao komandant koncentracionog logora Rudolf Hos, i Sandra Hiler, kao njegova supruga Hedvig, uglavnom se odvija u Aušvicu, u porodičnoj kući kraj logora u kojem su nacisti ubili više od milion ljudi – većinom Jevreja.

„Zona interesa“ ne govori o prošlosti, zapravo ne govori samo o njoj. To je film i o sadašnjosti, o arhetipu i „banalnosti zla“, fenomenu koji je opisala nemačka filozofkinja Hana Arent, primećujući da veliko zlo u istoriji često nisu počinili fanatici i sociopate već „obični“ ljudi.

Recenziju filma možete pročitati OVDE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.