Dan Beogradskih urbanih oaza: revitalizacija zapostavljenih urbanih prostora

Art Box portal //

Dan Beogradskih urbanih oaza održan je u subotu 22. juna u okviru programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture. Ovaj događaj deo je projekta Beogradske urbane oaze koji osvežava tri zapostavljena urbana prostora u Beogradu, koristeći snagu umetnosti i angažovanja zajednice.

Urbana oaza 1, Centar za integraciju mladih na Zvezdari, foto Aleksandar Gazibara

Tri urbana prostora u fokusu projekta su okruženje Centra za integraciju mladih na Zvezdari, dvorište Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju na Julinom Brdu, kao i Arboretum Šumarskog fakulteta na Banovom Brdu.

Martin Reichardt, koordinator projekta ispred mreže EUNIC, koja je suorganizator programa Beogradskih urbanih oaza, o ovom događaju je rekao:  „Najviše mi se svidela raznolikost svih ovih mesta. Svako od njih ima različit odgovor na pitanje šta Beogradske urbane oaze mogu da budu, i sve imaju veoma drugačije potencijale. Mislim da je naročito važno da se obratite ljudima koji su zapravo tamo, da daju vlastito mišljenje o tome kako bi ta mesta trebalo da izgledaju.“

Zajednički piknik sa izložbom radova održan je u Centru za integraciju mladih na Zvezdari, gde su se okupili posetioci, komšije i deca/mladi iz Centra za integraciju mladih, uz izložbu studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studenti su predstavili svoje projekte i vizije za živopisniji, održiviji i zeleniji prostor oko Centra koje su razvijali zajedno sa decom, štićenicima Centra.

„Bilo nam je jako stalo da pre svih dođu deca, a potom i komšije iz okruženja. Imali smo proces bodovanja studentskih radova od strane dece, gde mi je najveći utisak ostavilo to što oni vrlo dobro znaju šta im se sviđa. Razgovor sa njima je bio fascinantan i njihovi odgovori su bili vrlo jasni. Na kraju smo popisali sve bodove, koji će ući u razmatranje kada budemo odlučivali o tome šta ćemo raditi na ovoj lokaciji. Ova deca su bila neizmerno vredna i od početka su radili zajedno sa nama. Mogla bi da nam posluže kao uzor”, navela je Zorica Milisavljević, koordinatorka projekta ispred EUNIC mreže.

Na lokaciji Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju –  „Čukarica” održana je zajednička radionica, koja obeležava značajnu prekretnicu u projektu revitalizacije javnog prostora u blizini. Posetioci, komšije i korisnici Dnevnog centra okupili su se da aktivno učestvuju u preuređivanju modela urbanog mobilijara u prostoru i uključe se u svrishodne diskusije o njegovom budućem korišćenju.

„Korisnici Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju veoma često dolaze u isceliteljski vrt u Arboretumu Šumarskog fakulteta, tako da su ove dve oaze povezane preko dve institucije”, istakla je Dragana Ćorović, vanredni profesor Šumarskog fakulteta na odseku za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu.  „Julino brdo je sagrađeno 1971. godine i to je jedno od prvih naselja koje je bilo formirano  po principu vođenja standarda o zelenim površinama i zajedničkim javnim prostorima. Ovim projektom mi želimo da ekološki i sociološki rešavamo pitanje urušavanja javnih prostora, ali i da se preko njega poveže zajednica“.

U Arboretumu Šumarskog fakulteta, trećoj Urbanoj oazi, na programu je bilo zajedničko oslikavanje murala. U saradnji sa studentima umetnici Danilo Mimović, David Radonjić i Pavle Ćurčić radili su na muralu na zgradi u Arboretumu, blizu pčelinje staze Arboretuma. Posetioci su  prisustvovali i učestvovali u završnom procesu oslikavanja murala.

„Želeli smo da ovaj prostor približimo javnosti. Ovaj projekat treba da podseti da u gradu Beogradu još uvek ima zelenih urbanih oaza koje život mogu da učine lepšim“, navela je Nevena Vasiljević, redovni profesor na odseku za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu. „Odlučili smo da jedan deo Arboretuma pretvorimo u u učionicu na otvorenom koja neće biti samo učionica i amfiteatar za studente, već  i za građanstvo. Plan je da se taj prostor koristi i za koncerte i pozorišne predstave. Urbane oaze treba da stvore interakciju ne samo između prirode i čoveka, već i između ljudi koji će na tom prostoru doživeti kontakt sa prirodom, osloboditi se frustracija koje urbani čovek doživljava sve više postajući rob betona“.

U Arboretumu je održan i performans i instalacija  „Tajni život Arboretuma” u izvođenju DAH Teatra. Performans se odvijao kao vođena šetnja tokom koje je publika pratila izvođače kroz Arboretum. Na raznim tačkama duž puta, publika se susrela sa glumcima i plesačima, zajedno sa imerzivnim audio i vizuelnim instalacijama.

Za novi, participativni dizajn navedenih lokacija, zaduženi su studenti Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta, u saradnji sa svojim profesorima, domaćim i međunarodnim ekspertima i lokalnom zajednicom. Beogradske urbane oaze baviće se i dalje aktiviranjem lokalne zajednice kroz radionice, javne događaje i umetničke intervencije, u koje će aktivno biti uključeni i štićenici oba Centra. Na ovaj način biće kreirane ključne urbane tačke koje podstiču svest o životnoj sredini, održivosti i inkluzivnosti. Projekat intervencija će se odvijati tokom 2024. godine.

Beogradske Urbane Oaze je projekat EUNIC Srbija, mreže nacionalnih instituta Evropske unije u Srbiji, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog i Šumarskogfakulteta, Centar za integraciju mladih (CIM) i Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

EUNIC – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije – mreža je nacionalnih kulturnih instituta i organizacija Evrope, sa 39 članova iz svih članica EU i pridruženih zemalja. U projektu Beogradske urbane oaze učestvuju Goethe-Institut, Poljski Institut, Ambasada Švedske, Austrijski Kulturni Forum, Italijanski Institut za kulturu, Ambasada Portugala, Francuski Institut, Češki centar Beograd, Collegium Hungaricum, i Ambasada Slovenije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.