Dela Nadežde Petrović dostupna slepim i slabovidim licimaA

Priredio Art Box portal //

Izložba za slepa i slabovida lica „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ otvorena je 22. februara 2024. godine u Tiflološkom muzeju u Zagrebu. Izložba je rezultat saradnje tri instititucije – Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Tiflološkog muzeja i Galerije Nadežede Petrović u Čačku, uz podršku Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

Fotograf: Nemanja Mićević/ MSURS

Na izložbi su predstavljene četiri prilagođene slike, te je izložena i replika Meštrovićevog spomenika Nadežde Petrović koji je bio lični poklon Ivana Meštrovića Gradu Čačku. Repliku spomenika izradili su učenici Umetničke škole u Čačku, a osobama oštećenog vida dostupna je dodirom. Sva dela su dopunjena objašnjenjima na Brajevom pismu, audio-vodičima i taktilnim reprodukcijama koje je osmislio i izradio grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević.

„Iznimno mi je drago što večeras predstavljamo ovaj važan međunarodni projekt izložbom Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petović. Možda vam se čini opsegom da je u pitanju mala izložba, ali je ova izložba velika za osobe oštećena vida pri čijoj je realizaciji korištena metodologija koja se oslanja na najsuvremenije pristupe prilagodbe umjetničkih djela osobama oštećena vida utemeljenih na svjetski recentnoj literaturi a čiji rezultat vidite večeras ovdje…“, obratila se publici direktorica Tiflološkog muzeja Nina Sivec.

„U ime Muzeja savremene umejtnosti Republike Srpske želim da se zahvalim jer smo dio ovog važnog međunarodnog projekta. Tiflološki muzej i naš muzej sarađuju od 2014. godine i ta saradnja je rezultirala sa nekoliko izložbi koje su gostovale širom regiona, a ovaj projekat je začet tokom velike retrospektivne izložbe Nadežde Petrović koja je nakon Narodnog muzeja Srbije gostavala u Muzeju savremene umejtnosti Republike Srpske. Ova prilagođena djela predstavljaju jedan novi muzeološki način i pristup u sagledavanju umjetničkih djala a samim tim i djela Nadežde Petrović. Izložba je osmišljena kako bi bila dio stalne postavke Spomen sobe – Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku…“, istakla je direktorica MSURS dr Sarita Vujković.

Povodom  izložbe upriličena je i gostujuća predstava „Nenapisana pisma“ – monodrama u izvođenju Vanje Milačić inspirisana ličnošću Nadežde Petrović, koja predstavlja i svojevrsno obraćanje Ivanu Meštroviću, njenom velikom prijatelju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.