„IDI I GLEDAJ“ 52. FEST

Priredio Art Box portal //

Pod sloganom  „Idi i gledaj” večeras počinje 52. Međunarodni filmski festival FEST.  Festival svečano otvara „Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, kao i kratki film „Još jedan dan“ Radivoja Raše Bukvića. U šest dvorana i osam bioskopskih sala biće prikazano 108 filmova, među kojima i šest domaćih.

Foto: FEST_promo

Slogan i takmičarski program

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić na uvodnoj press konferenciji istakao je da je slogan ovogodišnjeg FEST-a, „Idi i gledaj”, inspirisan istoimenim filmom Elema Klimova iz sredine osamdesetih godina prošlog veka. Na pitanje u vezi sa tim koje su poruke glavni fokus filmova u takmičarskom programu, objasnio je: „Svaki film daje svoj odgovor, s obzirom da ne postoji jedna dominatna tema koja je inspirisala autore da snime ovih 17 takmičarskih filmova. Kao i do sada, dodeljuje se nagrada Beogradski pobednik u kategorijama najbolji film, režija, scenario, glumac, glumica i debi”.

Žiri FEST-a 

U Žiriju Glavnog takmičarskog programa su Radivoje Raša Bukvić, glumac (predsedavajući žirija), hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, Nataša Bučar, direktorka Slovenačkog filmskog centra, Biljana Maksić, dramatruškinja i Marko Grabež, glumac.

FEST FOKUS — nasilje nad decom i mladima

Prema Pantelićevoj oceni, Fest FOKUS ove godine ima jednu veoma važnu temu, naročito nakon tragedije koja je zadesila našu zemlju protekle godine — nasilje nad decom i mladima: „Mnoštvo autora inspirisala je ova tema, i to je tema koju ne želim da izbegavam. Tematika je nasilje nad mladima, a tu su autori iz celog sveta, a ja želim da verujem da gledanje ovakvih filmova može preventivno i edukativno da utiče na ljude. Istakao bih jedan od filmova u fokusu, Čudovište Koreda Hirokazu, koji govori o vršnjačkom nasilju“.

Počasna nagrada Beogradski pobednik

Pantelić je podsetio i da će počasna nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti dodeljena Želimiru Žilniku: „Žilniku će nagrada biti uručena na ceremoniji svečanog otvaranja, dok će 29. februara Pobednik biti uručen Asgaru Farhadiju, koji na ceremoniju stiže iz Los Anđelesa“.

Ponovo radi bioskop „Sava” Centru

Program će se održavati u šest dvorana i osam bioskopskih sala. Ono što je novo jeste da će deo programa biti prikazan i u Centru „Sava” u adaptiranoj sali 1, što predstavlja svečani povratak Festa u Sava Centar.

Fest Pro

Član Odbora FEST-a Miloš Đukelić istakao je i značaj programa Fest Pro. Industrijski deo sa panelima i seminarima, održava se i ove godine, te tako postaje na neki način i deo tradicije FEST-a budući da „Fest nisu samo filmovi koji se prikazuju, već i sve ono što se dešava okolo“.

Program FEST-a

Celokupan program FEST-a dostupan je OVDE.

Ulaznice

Karte za svečano otvaranje i zatvaranje festivala su rasprodate. Projekcije u MTS Dvorani mogu se kupiti na blagajnama MTS Dvorane kao i na stranici Tickets.rs; u Domu Omladine na blagajnama EInfinity.rs, a u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galeriju na blagajnama ili na stranici Cineplex.rs. Ulaznice za Jugoslovensku kinoteku i Dvoranu kulturnog centra Beograda kupuju se na blagajnama tih dvorana.

FEST u Novom Sadu

Jedan segment ovogodišnjeg FEST-a novosadska publika i ove godine može pratiti i u Novom Sadu u bioskopu Arena Sineplex. Program je dostupan na sledećem veb-sajtu: http://www.arenacineplex.com/fest_2024 

Leave a Reply

Your email address will not be published.