DIZAJN, MODA I PRIMENJENA UMETNOST

Priredio portal Art Box //

Röhsska muzej dizajna i zanatstva postoji u Geteborgu još od 1916. godine. Jedini je švedski muzej specijalizovan za dizajn i zanatstvo. U muzejskoj kolekciji čuva primere i istorijskog i savremenog dizajna – oko 50.000 proizvoda rukotvorina i dizajna, od 4.500 godina starih predmeta iz Kine do primera savremenog skandinavskog dizajna.

Muzej Röhsska, Geteborg. Foto: Art Box portal

Izložba Savremena nordijska moda: Pletenje i štampanje (Nordic Fashion Now: Knitwear and Print), koja je na programu muzeja od 12. maja do 1. oktobra 2023. godine, predstavlja mlade nordijske modne dizajnere i dizajnerke koje karakteriše radikalna i eksperimentalna praksa u pletenju i štampi na tekstilu i platnu. Zajedničko im je da su, bez obzira na zemlju porekla, diplomirali u nordijskim školama dizajna u poslednjih nekoliko godina.

Muzej Röhsska, Geteborg. Foto: Art Box portal

Izložba Nordic Fashion Now: Knitwear and Print obuhvata dvanaest instalacija, od kojih je svaki „kreativni univerzum koji objedinjuje odeću, istraživčki proces, inspiraciju, portfolije i fimove”. Izloženi dizajneri u svom radu integrišu recikliranje i otpadne materijale, ručne i mašinske tehnike izrade a pletene forme i nove tehnike štampanja na tekstilu propituju i kroz zanatsku tradiciju i aktuelna društvena pitanja.

Muzej Röhsska, Geteborg. Foto: Art Box portal

Izložbu je, sa ciljem da podrži generaciju mladih modnih dizajnera, kustosirala Ane Lynge-Jorlén, direktorka organizacije Alpha, u saradnji sa kustoskinjom Lynge-Jorlén/Alpha, Nacionalnim muzejem u Oslu, EMMA – Muzejom moderne umetnosti u Espou i Copenhagen Contemporary.

Alpha je neprofitna inicijativa koja podržava talente iz nordijskih zemalja u modi u ranim fazama nakon diplomiranja. Svake godine bira deset finalista koji predstavljaju svoj diplomski rad na zajedničkoj ceremoniji dodele nagrada Alpha na Kopenhaškoj nedelji mode. Nagrađeni dizajneri dobijaju mentorsku podršku, praksu i podršku za izradu komercijalne kolekcije. Nekoliko učesnika na ovoj izložbi bivši su finalisti Alpha nagrade.

Muzej Röhsska, Geteborg. Foto: Art Box portal

Na izložbi Nordic Fashion Now: Knitwear and Print učestvuju dizajneri: Linda Aasaru, Serena Coelho, Monika Colja, Sasha Heinsaar, Rintaro Iino, Tuuli-Tytti Koivula, Maibritt Marjunardóttir, Mikaela Mårtensson, Matilda Sundkler, Juha Vehmaanperä i Boram Yoo, kao i Elina Heilanen, Aleksandra Hellberg, Camilla Naukkarinen i Noora Vihervirta koje predstavljaju zajednički projekat.

Muzej Röhsska, Geteborg. Foto: Art Box portal

Favoriti kolekcije

Iako je trenutno u pripremi postavka o istoriji dizajna koja će biti realizovana u 2024. godini, u prizemlju muzeja su izloženi favoriti kolekcije, od savremenih ručnih radova do međunarodnih dizajnerskih klasika, koji ističu širinu muzejske kolekcije.

Muzej Röhsska, Geteborg. Foto: Art Box portal

Stolice muzeja Röhsska

Od svog osnivanja, Röhsska muzej dizajna i zanatstva za svoju kolekciju pribavlja i različite stolice kako bi ilustrovao dominantne trendove i koncepte uređenja enterijera u različitim istorijskim epohama. U muzejskom auditorijumu izložene su 144 stolice muzeja od 17. veka do danas.

Muzej Röhsska, Geteborg. Foto: Art Box portal

Muzej je otvoren svakim danom sem ponedeljkom, a oni koji nisu u mogućnosti da posete muzej uživo, informacije o trenutnim izložbama i stalnoj postavci mogu dobiti na muzejskom sajtu www.rohsska.se/en

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.