DVORAC IZ TRIROVE „MELANHOLIJE“

Priredio Art Box portal //

Sećate li se Trirove Melanholije? Evropska filmska akademija je Melanholiju proglasila najboljim filmom 2011, a iste godine je Kirsten Danst dodeljena nagrada za najbolju glumicu 64. Kanskog festivala.

Lars fon Trir (Lars von Trier, 1965) je jedan od najkontroverznijih savremenih filmskih stvaralaca. Sa filmom „Ples u tami“ 2000. je osvojio Zlatnu plamu na Filmskom festivalu u Kanu. Zajedno sa Tomasom Vinterbergom, Kristijanom Levringom i Sorenom Krag-Jakobsenom, utemeljivač je avangardnog filmskog pokreta „Dogma 95“.

Trirova Melanholija započinje tako što Žastin (Kirsten Danst) i Majkl (Aleksandar Skarsgar) proslavljaju venčanje na raskošnoj zabavi u kući Džastinine sestre (Šarlota Gejnzbur) i zeta (Kifer Saterlend). U međuvremenu, planeta Melanholija putuje prema Zemlji.

 Šuleholm dvorac. Foto: Art Box portal

U ovom psihološkom filmu katastrofe Trir se bavio odnosom dve sestre i njihovim doživljajem smaka sveta koji bi mogla da izazove misteriozna planeta Melanholija. Ali po njegovim rečima Melanholija „nije toliko film o kraju sveta, koliko o stanju duha na početku dvadeset prvog veka“. Film je inspirisan njegovim depresivnim epizodama i tvrđenju da se depresivni ljudi, prilikom katastrofa, ponašaju smirenije od drugih.

 Šuleholm dvorac. Foto: Art Box portal

Reference na umetnost

U Melanholiji je korišćena muzika iz uvertire u operu Riharda Vagnera Tristan i Izolda (1857-1859), a Ofelija Džona Evereta Milea najčešća je referenca iz vizuelne umetnosti koja se pominje kao inspiracija za poster filma i jednu od najpoznatijih scena u ovom filmu.

https://en.wikipedia.org/wiki/File:John_Everett_Millais_-_Ophelia_-_Google_Art_Project

Dvorac iz Melanholije

Melanholija je snimana na jednom posebnom mestu. Ovaj dvorac po imenu Šuleholm (Tjolöholm Slot) smešten je u Švedskoj, nekih tridesetak kilometara od Geteborga, ali ga odlikuje britanski stil.  Zapravo, eksterijer dvorca i njegova okolina poslužile su za scene na otvorenom dok su ostali kadrovi snimani u studiju. 

 Šuleholm dvorac. Foto: Art Box portal

Šuleholm se prvi put spominje u 18. veku. James Fredrik Dixon i njegova supruga Blanche 1892. kupuju imanje a budući da je zamak bio u veoma lošem stanju, odlučuju da na istom mestu sagrade novi. Objavljuju konkurs za najbolji projekt i biraju mladog arhitektu Larsa Valmana koji je inspirisan britanskim stilom premda do tada nije boravio u Engleskoj.

Dvorac Šuleholm se nalazi na samoj obali mora, u dolini okruženoj planinama. Cela struktura imanja, koja je bila pažljivo podeljena na delove za plemiće, goste, decu i sluge, štale (budući da su se uzgajali čistokrvni konji), sačuvana je do danas.

 Šuleholm dvorac. Foto: Art Box portal

Do dvorca ne saobraća javni prevoz, ali je objekat sa okolinom otvoren za posete tokom cele godine vikendom, a leti svakoga dana. Ulaz u dvorac se naplaćuje, organizuju se obilasci sa vodičem, a na imanju postoji restoran, prodavnica suvenira, kafeterija, u sobama van dvorca moguće je prenoćiti a u dvorcu upriličiti različite proslave pa i venčanja, baš kao što je to učinila junakinja koju u Melanholiji glumi Kirsten Dunst.

Za one koje interesuje Trirovo tvaralaštvo Art Box preporučuje knjigu intervjua koje je sa jednim od najznačajnijih evropskih režisera vodio švedski pisac, filmski kritičar i režiser Stig Bjorkman pod nazivom Trir o fon Triru (Arete, 2021)https://artboxportal.com/lars-fon-trir/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.