„EXPOSITION COLONIALE“ NA VENECIJANSKOM BIJENALU 2024. GODINE

Priredio Art Box portal //

Na šezdesetoj Međunarodnoj izložbi umetnosti u Veneciji 2024. godine Srbiju će predstavljati Aleksandar Denić autorskom izložbom Exposition Coloniale. Izložba u Paviljonu Srbije, čija je kustoskinja Ksenija Samardžija, planirana je kao postavka u vezi centralnom temom 60. Venecijanskog bijenala kustosa Adrijana Pedrosa (Adriano Pedrosa) pod nazivom Stranci svuda / Stranieri Ovunque. Šezdeseto jubilarno bijenale umetnosti u Veneciji otvara se 20. aprila (vernisaž je 17, 18, 19. aprila) i traje do 24. novembra 2024. godine.

Exposition Coloniale, pripremna skica

Izložba Exposition Coloniale tematizuje prostore i mesta tranzita privremenog boravka, koja postaju socijalna memorabilia, teskoba koju nam ostavlja društvo u kom „gde god da idete i gde god da se nalazite uvek ćete naići na strance – oni/mi smo svuda. Drugo, gde god da se nađete, uvek ste, istinski i duboko u sebi, stranac“, objašnjava Denić.

Exposition Coloniale, pripremna skica

Aleksandar Denić (1963) scenograf, vizuelni umetnik i dizajner filmske produkcije iz Beograda, diplomirao je scenografiju i slikarstvo na FPUiD. Autor je većeg broja pozorišnih i filmskih scenografija u zemlji i inostranstvu. Sarađivao je sa Majklom Basetom, Arnoldom Barkusom, Ulijem Edelom, Frankom Kastorfom, Srđanom Karanovićem, Goranom Markovićem… Njegov nastup Srbije na Venecijanskom bijenalu realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Komesarka srpskog paviljona u Veneciji je Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda a realizator nastupa je Muzej grada Beograda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.