FIĆA – SIMBOL SFRJ DOBA

Priredio Art Box portal //

Generacije rođene šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka sigurno pamte legendarnog fiću (zvanično zastavu 750). Ovaj statusni simbol jugoslovenskog domaćinstva, najpopularnije prevozno sredstvo u vremenu SFRJ, u njima verovatno budi nostalgiju, možda za nekadašnjom državom, ali svakako za detinjstvom, prvim porodičnim automobilom, izletima sa familijom, porodičnim letovanjima, polaganjem vozačkog ispita.

Zastava 750. Izvor fotografije: Vikipedija

Fiću, najčešće viđeno vozilo na jugoslavenskim putevima, proizvodila je, po Fijatovoj licenci, kragujevačka Zastava od 1955. do 1985. godine. Mada je bio predviđen za kratke relacije i mada u njemu nije bilo mesta za mnogo prtljaga, fića je bio kultni porodični automobil. Iako je fića je mogao da razvije samo 110 km na sat, njime se putovalo u inostranstvo i na letovanje. On je prosečnu četvoročlanu jugoslovensku porodicu (natovarenu svakojakim prtljagom) prevozio vikendima do sela a leti na Jadransko more.  Foto. LJMVFiatov automobil na izložbi u muzeju MoMA u Njujorku 2021. godine. Foto: LJMV

Ponosni vlasnici su ove automobile negovali s mnogo pažnje. Na karoseriji su lepili oznaka YU, redovno su ih prali i glancali. U tome su očevima ponekad pomagale i majke koje su bile zadužene i za šivenje auto-presvlaka kojim su se štitila sedišta.

Fiće su učestvovale i na auto-trkama, a vozila ih je i tadašnja milicija.

Zastava 750. Izvor fotografije: Vikipedija

Ovaj automobil je često citiran u popularnoj kulturi, u muzici i na filmu. Jedan od najpoznatijih primera je, svakako, film Gorana Markovića Nacionalna klasa iz 1979. godine. Fića (milicijski) se nalazi i na omotu dvostrukog albuma zagrebačke Azre po imenu Filigranski pločnici iz 1982. godine.

Azra, Filigranski pločnici. Foto albuma: Art Box portal

Pored fiće u vremenu ex-Yu je bila je popularna i zastava 101, poznatija kao „kec“ ili „stojadin“ koja se, takođe, 0d sedamdesetih godina proizvodila u kragujevačkoj Zastavi, kao i zastava 1300 („tristać“) koja je važila za najbolje Zastavino vozilo svih vremena. Bio je to u ono vreme veoma luksuzan auto. Zbog svojih dobrih performansi tadašnja milicija ga je koristila kao presretača u SFRJ, a mana mu je bila što je trošio mnogo goriva.

A dok su očevi vozili zastavine automobile, klinci su imali ― bicikl poni, jedan od prvih domaćih vrsta bicikala sa manjim točkovima, kako to navode autori Leksikona YU mitologije, „čudo tehnike osamdesetih godina i glavni zgoditak u nagradnoj igri Flora i fauna“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.