Otvorena izložba Heroes: Hajbert Hanekrot i Goranka Matić

Priredio Art Box portal //

Izložba fotografija domaće i strane rok scene 70-ih i 80-ih godina 20. veka, HEROES: Hajsbert Hanekrot i Goranka Matić, otvorena je sinoć u Galeriji DOTS uz prisustvo oba autora.

Hajsbert Hanekrot i Goranka Matić, foto Marijana Janković

Izložba HEROES: Hajsbert Hanekrot i Goranka Matić paralelno predstavlja opuse dvoje fotografa koji su tokom 70-tih i 80-tih godina prošlog veka zabeležili značajne trenutke domaće i strane rok scene. Od portreta Dejvida Bouvija, Roling Stonsa, Fredija Merkjurija pa sve do legendarnih koncerata Idola, EKV, Električnog orgazma i ostalih rok grupa sa prostora SFRJ.

David Bowie during the Ziggy Stardust tour, 12 May 1973, London, Earls Court, Great Britain (Photo Gijsbert Hanekroot)

Holandski fotograf, Hajsbert Hanekrot, krajem šezdesetih i tokom sedamdesetih godina, kamerom je beležio važne događaje u vezi sa rok muzikom, i to ne samo u Holandiji, gde je u prvom muzičkom magazinu „Oorzapočeo svoju karijeru. Kroz njegov objektiv ostali su zabeleženi brojni koncerti i zvezde, od Abbe do Frenka Zape, odnosno neke od najznačajnijih imena internacionalne rok scene 70-ih godina.

Jedna od naših najpoznatijih fotografkinja, Goranka Matić objavljivala je svoje fotografije u gotovo svim novinama i časopisima bivše Jugoslavije (Duga, Politika, Omladinske novine, Beorama, Ritam, Liberation, Polet, (New)Moment, Delo,…) Tokom osamdesetih godina, njen najznačajniji rad je bio baš u oblasti rok fotografije, naročito u okviru scene Novog talasa. Ona je takođe autorka nekih od kultnih omota ploča vodećih muzičara tog perioda (ldoli, U škripcu, Bajaga i instruktori, Đorđe Balašević i dr).

Hajsbert Hanekrot osvrnuo se na vrem kada je snimio svoje poznate fotografije: „U to vreme rok scena je eksplodirala. Ponekad ih zovem zlatnim godinama rokenrola. Sedamdesetih, kada su grupe snimale svoje druge ili treće albume, sve to je bilo zaista veliko. Takođe je, u tehničkom smislu, bilo dosta drugačije nego danas. U to vreme nije bilo LEDsvetla, koncerti nisu bili toliko osvetljeni, nije bilo foto aparata sa velikim mogućnostima zumiranja ili automatskim fokusom. Sada jelakše napraviti dobru fotografiju. Ali da biste napravili onu koja nešto znači, morate da se koncentrišete i potrudite, kao što sam i ja radio. To je i dalje isto”.

Goranka Matić je o svojim fotografijama iz osamdesetih godina prošlog veka rekla: „Prošlo je 35 godina otkad sam ih napravila, i to su sadaveć arhivske fotografije. To je dobro, zato što izgledaju bolje nego onda kad su napravljene. Kada bih se vratila kući i razvila negative pa birala fotografije, iz celog filma bih izabrala eventualno dve. Nedavno sam za retrospektivnu izložbu ponovo skenirala sve, i bila sam izdašnija nego onda na početku, kad sam bila stroga. Tako da to čuva jedan lep sentiment. U slučaju da je još i dobra fotka – gde ćeš lepše!”

 Kustoskinje izložbe su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, autorka teksta u katalogu je Snežana Golubović.

 Izložba će biti otvorena za posetioce do 27. aprila 2024. godine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.