HOLANDSKI UMETNIK REMI JUGERMAN IZLAŽE U BEOGRADU

Priredio Art Box portal //

Samostalna izložba  „Linijom do iskona” Remija Jungermana (Surinam, 1959), koga Stedelijk muzej u Amsterdamu svrstava među najistaknutije savremene holandske umetnike, biće otvorena u beogradskoj Galeriji DOTS 21. septembra 2023. godine u 19 sati.

Remi Jungerman, Horizontal Obeah MACHETE 2014.

Na beogradskoj izložbi Jungerman se predstavlja radovima nastalim tokom proteklih šesnaest godina. Najstariji izložen rad je  „Captain Broos” iz 2007, dok su najmlađe serije  „Pimba AGIDA” i  „Pimba BEEFI” iz 2022. godine.

Ovaj umetnik u svom delu obuhvata raznorodne umetničke medije od skulpture, preko zidnih i prostornih instalacija, kolaža, panela i sito štampe, do video rada. Među karakterističnim za Jungermanov opus izdvajaju se zidne instalacije koje počivaju na modelu mreže: radovi  „Orgade” (2008),  „Wise words” (2010) i  „Rite of Passage” (2013).

Jedan od nosećih radova beogradske izložbe je video-rad  „Broos” sastavljen od fotografija i kratkih filmskih isečaka snimljenih tokom ritualnih aktivnosti potomaka maronske zajednice Bakabusi, kojoj s majčine strane pripada i sam umetnik. Film nosi ime po Jungermanovom pretku Brosu, vrhovnom poglavici i borcu za slobodu, čija fotografija se pojavljuje u ritmičnoj sekvenci kratkih crno-belih fragmenata, dodatno naglašenih kompozicijom  „Follow the Light” američkog džez muzičara i kompozitora Džejsona Morana.

U Jungermanovom radu se motivi i obrasci iz afričke i surinamsko-maronske kulture, vinti religije i vizuelnog idioma evropskog modernizma dvadesetog veka stapaju stvarajući time širok dijapazon umetničkih primera zasnovanih na komunikaciji i međusobnoj interpolaciji elemenata ovih kultura.

Remi Jungerman, ORGADE 2008.

Godine 2019. Jungerman je privukao globalnu pažnju kada je predstavljao Holandiju na Bijenalu u Veneciji prostornom instalacijom  „Visiting Deities”, zajedno s radovima umetnice Iris Kensmil. Nakon toga usledile su brojne samostalne muzejske i galerijske izložbe među kojima je ona u muzeju Stedelijk u Amsterdamu (2021–2022), kao i međunarodne nagrade i priznanja, među kojima se izdvaja nagrada za umetnost  „Dr A.H. Heineken”, najprestižnija nagrada za vizuelnu umetnost u Holandiji, koju je dobio 2022. godine.

Kustoskinje beogradske izložbe su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, tekst za prateći katalog je pisala istoričarka umetnosti Ljubica Vujović, dok je za dizajn zadužena Isidora M. Nikolić.

Izložbu su podržali Ambasada Holandije u Beogradu, Levi9 Technology Services i Heineken Srbija.

Izložba  „Linijom do iskona” će biti otvorena do 18. novembra.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.